Тајланд: Пронађен веома стар скелет ретке врсте кита

ЛОНДОН: На Тајланду је пронађен скоро савршено очуван скелет ретке врсте кита за који научници процењују да је стар између 3.000 и 5.000 година, пише ББЦ.
Na Tajlandu pronađen veoma star skelet retke vrste kita   Foto:MGR Online
Фото: На Тајланду пронађен веома стар скелет ретке врсте кита   Фото:MGR Online

Скелет дугачак 12 метара пронађен је почетком новембра, 12 километара западно од Бангкока.Научници сматрају да је реч о скелету кита из ретке врсте Брајд.

Они се надају да ће ово откриће помоћи да се дође до сазнања о биодиверзитету и палеобиолошким и геолошких условима о времену из којег скелет датира, као и о сличностима и разликама са врстом Брајд која данас постоји.Маркус Чуа са Националног универзитета у Сингапуру је за ББЦ рекао да делимично фосилизовани скелети представљају реткост.

Он је рекао да је у Азији пронађено неколико фосилизованих скелета китова, а још мање оних у тако добром стању.Фотографије које је поделио тајландски министар за животну средину показују да су кости кита готово нетакнуте.Он наводи да је до сада пронађено 80 одсто костију скелета, а процењује ће дужина главе износити три метра.

Тачна старост скелета још увек није потврђена, а очекује се да ће резултати анализа бити готови у децембру.Китови из врсте Брајд, који живе у топлим тропским водама, још увек се могу наћи у морима око Тајланда.

 

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести