ВЕЛИКИ БЕЛИ КРУГ, А У ЊЕМУ СУНЦЕ Необичан призор на небу изнад Косјерића (ФОТО)

КОСЈЕРИЋ: Сунчани дани на небу изнад Косјерића, како кажу мештани, оставили су иза себе необичан траг. Наиме, око сунцу су приметили невероватан круг који је био праћен дугиним бојама.
1
Фото: РИНА

- Изнад нас појавила се дуга, могу слободно да кажем да је имала око 10 километара, медјутим то не би било ништа необично да се око сунца није појавио круг који до сада нисмо видјали - казао је Милан Божовић из Косјерића за агенцију РИНА.

Ова појава на небу није га оставила равнодушним и кренуо је на интернету да истражује и види о чему се ради. Тада је схватио да је у питању природни феномен звани „хало ефекат“.

Фото: РИНА

- То је оптичка појава, која настаје рефракцијом и рефлексијом светлости на леденим кристалима у цирусним или циростратусним облацима. То је светли прстен око Сунца или Месеца, који мозе бити једнобојна бела светлост или састављен од целог спектра дугиних боја - прича Божовић.

Он додаје, да на небу изнад Косјерића оваква појава није баш потпуна реткост и да су се након његовог запажања јавили они који су и раније виђали хало ефекат.

(РИНА)

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести