ЗА МАЊЕ ОД 24 ЧАСА ПОГОДИЋЕ НАС МАГНЕТНА ОЛУЈА Ево шта све може да нам УНИШТИ

Магнетна олуја ће захватити Земљу 13. фебруара и трајаће два дана, постоји могућност северног светла, рекао је за РИА Новости Сергеј Богачев, шеф Лабораторије за соларну астрономију Института за свемирска истраживања Руске академије наука.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

-  Десетог и 11. фебруара велике масе материје су избачене са Сунца и стићи ће до Земље у ноћи са понедељка на уторак. Према прелиминарним прогнозама, очекује се продужено погоршање геомагнетне ситуације у трајању од око два дана, што ће се дешавати 13. и 14. фебруара“, рекао је он.

Очекује се да ће врхунац олује достићи средином уторка. Истовремено, научници предвиђају да геомагнетни поремећаји не би требало да пређу ниво Г2.

Снага магнетних олуја се процењује на скали од пет тачака. Олује нивоа Г1 сматрају се најслабијим, готово да немају утицаја на рад електричних уређаја.

Ниво Г3 је јака олуја која директно утиче на системе напајања и изазива поремећаје у сателитској навигацији и радио комуникацијама. Максимални ниво је Г5, могући су проблеми великих размера са електричном мрежом и озбиљни кварови у раду сателита и радио комуникација.

Према Богачеву, савремена средства посматрања не дозвољавају посматрање маса које се креће од Сунца до тренутка када се појаве у непосредној близини Земље, па се не могу искључити „изненађења” у виду северног светла.

- Вероватноћа ауроралних догађаја биће веома висока“, рекао је шеф лабораторије.

Тренутно је могућност северног светла око 30, односно 20 одсто за две предстојеће ноћи, додао је он, преноси РИА.

Ало

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести