Занимљивости о псима: Шара на носу као отисак прста код човека

Када мислите да вас пас разуме шта говорите, вероватно сте у праву.
psi 2
Фото: Приватна архива

Наиме, научници су утврдили да пас има интелигенцију двогодишњег детета и да може да научи и до 165 речи, укључујући сигнале, гестикулације и команде, показало је истраживање за развој језика. Број речи које разуме пас једнак је броју које је дете од две године у стању да разуме.

Ово је само једна од чињеница која се може прочитати у тексту у занимљивостима о псима на порталу пасзавас.цом, који има и своју Фејсбук страницу коју можете запратити, а која вас свакодневно обавештава и саветује шта је најбоља могућа нега и брига за вашег љубимца, али и уколико нисте поносни власник пса, која раса је погодна за вас: Обрађује и разноврсне друге теме о најпопуларнијем љубимцу на свету (додаћемо једном од најпопуларнијих, како не би увредили мачкољупце), које вам могу користити, али и текстове забавног карактера о занимљивостима о псима.

Сигурно нисте знали да је најстарији пас на свету живео 29 година и 160 дана. Рођен је у јуну 1910. године у Аустралији и звао се Блуи.

Научници трвде да су људи и пси постали најбољи пријатељи пре око 30.000 година, јер докази указују да су вукове, претке паса, припитомили древни ловци.

Овај сајт ће вас научити и да је чуло мириса код пса 10.000 пута јаче него код човека, али и да су први клонирани пси шест канадских лабрадора, који су почели пре десет година да раде за јужнокорејску царинску службу.

Многи љубитељи паса такође не знају да је најмањи пас на свету чивава Бренди која је дугачка свега 15,2 центиметра. Рођена је у децембру 2003. године и живи са својом власницом на Флориди.

Сваки пас има јединствене шаре на носу, тачније њушци, баш као што је случај са отиском прста код људи.

У Норвешкој је законом забрањена стерилизација паса, осим у специфични случајевима као што је болест или инфекција. Нестерилисане женке паса имају терање два пута годишње. Кучићи се рађају слепи и глуви, а већина отвори очи и почне да реагује на звуке тек подсле друге недеље живота.

Занимљиво је и да пси сањају исто као и људи. Активност мозга код пса слична је људској, а мање расе сањају више од већих. Научници претпостављају да током сна пси оживљавају разне активности као што је игра, али као и људи и они умеју да сањају ружне снове.

Ваш пас може да се разболи, па чак и угине ако једе чоколаду. Ветеринари тврде да је чоколада један од најчешћих узрока тровања код паса.

М. Сћ.

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести