Зец идеалан љубимац за мали животни простор

Зечеви су одлични љубимци за људе који живе у мањим становима.
e
Фото: pixabay.com

Иако су живахни као штенци, и мазни као мачке, ове животиње не траже толико пажње, али неће је ни одбити, с друге стране. Уколико немате пуно времена за шетњу са својим љубимце, узмите у обзир да набавите зеца као кућног љубимца, јер су то пре свега тихе животиње, чућете га само када буде крцкао предњим зубићима неко поврће, али то ради тако неодољиво, да нема места замерци. Ове животиње могу бити шармантне, нежне и изузетно интерактивне, сваки је личност за себе, док су неки разигранији, други могу бити стидљиви и резервисани, а сви до једног добро познају своје власнике и прилагоде нарав њима. Препознају свог пријатеља звуком и видом, те умеју да дођу на глас или вас се једноставно ужеле.

Неки науче да скоче у крило, за шта је неопходно неколико сати вежбања дневно, и иако могу да живе и у кавезима, слободно их пустите да трчкају по кући. Зец може да се научи, као што и храна стоји увек на истом месту, тако и посип за обављање нужде, али се могу научити и разним триковима, а воле и да пролазе кроз препреке. Уколико имате стрпљења и посластице у руци у виду шаргарепе, или неког другог “слаткиша” за вашег љубимца, могу научити разне трикове и одређене обрасце понашања.

Уколико се о њима правилно брине, зечеви могу да поживе и до 12 година, па и дуже. Постоји више од 50 познатих раса зечева које варирају и по величини, бојама, дужини и текстури крзна, па свако може наћи љубимца баш по својој мери.

Зечевима зуби расту током целог живота па су им неопходне глодалице, а обожавају играчке, врло су друштвени и разиграни у већини случајева.

Питоми, драги и весели, зечеви су привржени кућни љубимци, који воле друштво људи. Воле да се мазе, али не воле да се подижу за уши или кожу иза врата. Популарне расе патуљастих и малих кунића су овнолики, хермелин, рекс, ангора, лавља глава. Просечна тежина патуљастог кунића је од 700 грама до 1,5 килограма. Младунци се рађају голи и слепи и сисају до три недеље, а полну зрелост достижу већ са шест месеци.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести