Генетска предиспозиција и начин живота учествују у његовој етиологији, а тек потом следе фактори ризика као што су инфекција, исхрана и микробиом црева.
Ово истраживање је показало да исхрана која првенствено укључује биљке смањује симптоме реуматоидног артритиса значајно и доследно.
Наиме, ниво упале био је значајно нижи код особа које су практиковале биљну исхрану него код особа које су јеле више масти и животињских производа. Ниво упале се одређивала помоћу ЦРП и ТНФ.
Само четири недеље примене биљне исхране довела су до смањења јутарње укочености, бола и отока у зглобовима.
Исхрана богата биљкама и влакнима доводи до здравијег микробиома црева, веће разноликости у њему. Иначе, код оболелих од реуматоидног артритиса уочена је мања разноликост у микробиому црева.
Љ. П.