Бионтек: Трећа доза је потребна након 12 месеци

БЕРЛИН: Главна научница у Бионтеку, Озлем Туречи, саопштила је да ће бити потребна трећа доза вакцине, али да се она неће додатно прилагођавати због делта соја вируса.
Танјуг/Тара Радовановић/Фајзерова вакцина
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/Фајзерова вакцина

Туречи, једна од оснивача немачке компаније која с Фајзером производи вакцине против коронавируса, је током конференције за штампу саопштила да би трећу дозу, која се назива појачивач или бустер доза, требало давати годину након првог циклуса вакцинације, преноси Политико.

Она је потврдила да су студије показале да постоји снажна делотворност имунизације са две дозе, али да трећа изазива снажан неутрализујући одговор на делта и бета сој корона вируса и да пружа највећи могући ниво заштите.

Бионтекова научница сматра да вакцина тренутно не мора додатно да се прилагођава, али да то не значи да то неће бити потребно у будућности, а генерални директор немачке компаније Угур Сахин је мишљења да ће се она унапређивати у следећих шест до 12 месеци, због евентуалне појаве нових сојева.

Европска унија је наручила 900 милиона доза вакцина Фајзер и Бионтек с могућношћу да наручи још толико, а у немачкој компанији су нагласили да је то највећи уговор о набавци у историји фармацеутске индустрије.

Уговор је склопљен како би Унија имала довољно доза за трећу вакцинацију ако то буде потребно, наводи Политико.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести