Чоколада је супер здрава, али под једним условом...

Знамо да умереност и чоколада баш и не иду руку под руку, али управо је то добитна комбинација за дуг и здрав живот.
Epa (Stephanie Lecocq)
Фото: Epa (Stephanie Lecocq)

Наиме, амерички научници су ових дана потврдили оно о чему се већ дуже време прича – чоколада је здрава, али под условом да се једе умерено.

Ако вам то пође за руком, смањићете за петину ризик од неправилног рада срца.

Научници су до ових, за све чокољупце сјане вести, дошли анализирајући податке о 55.000 одраслих Данаца и то у периоду од 1993. до 1997. године.

Установили су да конзумирање од 50 до 170 грама чоколаде (првенствено црне, која је богатија антиоксидансима) недељно за 20 одсто смањује ризик од фибрилације срчаних комора, која повећава ризик за добијање можданог и срчаног удара.

Лоша вест је да повећан унос чоколаде смањује бенефите, па су тако они који су јели 25 грама чоколаде дневно имали свега 16 одсто мањи ризик.

Претеривање са чоколадом није препоручљиво, јер су многи чоколадни производи богати калоријама, шећером и мастима што може да доведе до повећања телесне тежине и осталих метаболичких проблема, подсећају научници. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести