ЕУ разговарала са пет компанија у вези са набавком вакцине

БРИСЕЛ: Европска комисија обавила је разговоре са компанијом ”Модерна” из Тексаса око могуће набавке будућих вакцина против Ковида-19, објављено је данас у Бриселу.
vakcina
Фото: pixabay.com

Америчка ”Модерна” је пета компанија са којом је Европска комисија у име земља чланица ЕУ обавила разговоре о набавци потеницијалне вакцине притив новог корона вируса за европско тржиште.

За ЕУ је за сада најављена набавка 80 милиона вакцина плус додатних 80 милиона доза чим се вакцина потврди сигурном и ефикасном.

"Инвестирамо у компаније које користе различите технологије као би повећали шансу да добијемо сигурну и ефикасну вакцину. Наставићемо да разгововарамо са различитим компанијама јер желимо да будемо сигурни да ће вакцина бити брзо доступна на тржишту. Од европских инвестиција у вакцине проив корона вируса имаће користи цео свет”, поручила је председница Комисије Урсула фон дер Лајен.

До сада Европска комисија је контактирала и француски ”Санофи”, амерички ”Џонсон и Џонсон”, ”Кјурвак” из Немачке и британско-шведску фарамцеутску компанију”Астра Зенека” са седиштем у Кембрижу.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести