ИСПИЈАЊЕ КАФЕ ЈЕ ДОБРО ЗА ОВЕ БОЛЕСТИ Ево како омиљени напитак помаже вашем телу

Вечито питање је да ли је кафа здрава, у које доба дана и у којим количинама. Познато је да кофеин може имати негативан утицај на наш ноћни сан ако га пијемо прекасно у току дана, али нова истраживања показују да је можда здравији него што смо мислили.
e
Фото: pixabay.com/ Ilustracija

Две до четири шољице дневно штите нас од кардиоваскуларних болести и спречавају депресију, показало је истраживање. Јутарња кафа не само да уклања умор и бриге, већ и убрзава ваш метаболизам. То значи да дневно сагоревамо више калорија и масти.

Према шведској студији, кофеин има позитиван ефекат на наш метаболизам. Стручњаци процењују да шољица кафе са просечно 100 мг кофеина повећава потрошњу енергије за око 100 калорија дневно. 100 калорија је отприлике једна чоколадица.

Студија је такође показала да су срчане аритмије мање уобичајене међу онима који пију кафу. Кофеин заправо подиже шећер у крви. Али дугорочне студије показују да редовни људи који пију кафу имају мањи ризик од развоја дијабетеса типа 2. Истраживачи сумњају да је то због минерала попут магнезијума које кафа садржи.

Фото: pixabay.com/ Ilustracija

У другој студији, кинески истраживачи су пратили скоро 450.000 људи током 12 година. Највећи позитиван ефекат су приметили код оних који су пили две до три шољице кафе дневно. Ипак, упозоравају да додавање млека смањује ефекат, па је боље користити биљне алтернативе. Исто тако, кафа мора да садржи кофеин.

Кинеска студија показује да свакодневно испијање кафе смањује ризик од можданог удара. Ризик од деменције је такође смањен за 28 одсто. Разлог лежи у чињеници да кафа садржи полифеноле који стимулишу доток крви у мозак, а добро снабдевен мозак нас одржава здравим и продуктивним и јача нервне ћелије.

Крстарица

 
EUR/RSD 117.0764
Најновије вести