Истраживање ефеката Спутњика лајт на деци по регистрацији

МОСКВА: Истраживање ефеката вакцине Спутњик лајт на деци почеће када она буде регистрована за употребу за одрасле, изјавио је директор Центра "Гамалеја" Александар Гинцбург.
s
Фото: Youtube Printscreen

Желео бих да напоменем да је уложено много труда у писање документације која ће омогућити, надам се, након што се заврше све формалности око регистрације Спутњик лајт за одрасле, да се крене с испитивањима овог лека на деци... Вакцинација деце је, такође, проблем који ће убрзо порасти или је већ порастао у свим земљама и глобалној заједници, рекао је Гинцбург.

Према његовим речима, истраживачи, такође, улажу много труда у проучавање ефикасности Спутњик лајта против нових варијанти корона вируса, пренео је ТАСС.

Русија је 11. августа 2020. прва у свету регистровала вакцину против корона вируса под називом Спутњик В, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" уз подршку Руског фонда за директна улагања (РДИФ).

Спутњик В је векторска вакцина заснована на хуманом аденовирусу.

Москва је 27. фебруара 2021. покренула вакцинацију добровољаца који су учествовали у испитивањима вакцине Спутњик лајт, која је верзија вакцине Спутњик В и даје се у једној дози, а такође је развио Истраживачки центар Гамалеја.

У плану развијање интраназалне вакцине

Истраживачки центар Вектор у Новосибирску планира да развије варијанту своје вакцине ЕпиВаКорона која ће се примењивати назално, изјавио је начелник Одељења за зоонотске инфекције и грип Александар Рижиков.

Тренутно се радујемо даљим унапређењу и проширивању производње вакцина. Баш као и наши колеге у центру ''Гамалеја'', радимо на назалној варијанти вакцине, рекао је Рижиков на конференцији о вакцинацији коју је руски председник Владимир Путин одржао данас, преноси Тасс.

Центар "Гамалеја" нада се да ће почети са тестирањем Спутњик В назалних капи за децу млађу од 3-4 године, изјавио је генерални директор Центра Александар Гинцбург.

За млађе старосне групе (млађе од 3-4 године) развили смо варијанту Спутњика В с назалном применом. Почињемо клиничке тестове. Ово је сигурно врло благ и практичан облик вакцинисања деце, посебно веома мале деце. Надам се да ће се клиничка испитивања интраназалне вакцине завршити ове године, рекао је Гинцбург на конференцији о вакцинацији.

Нагласио је да су први експерименти показали да интраназална вакцина није произвела нежељене ефекте.
ЕпиВакКорона, из новосибирског центра Вектор била је друга вакцина која је регистрована у Русији.

Сертификат је издат 14. октобра 2020. године.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести