ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАЦИ Честице пластике у свакој флаши воде

Највеће истраживање састава флаширане воде великих светских компанија открило је присутност честица пластике у скоро свим тестираним узорцима, јавља Би-Би-Си.
voda flase EPA/JEFF KOWALSKY
Фото: EPA/JEFF KOWALSKY

У највећем истраживању ове врсте испитано је 250 боца воде купљених у девет различитих држава. Новинарска организација „Орб Медиа“ покренула је истраживање те објавила да су у флашираној води откривене сићушне честице пластике, од којих су неке биле ширине људске косе.

“Неке боце садржале су стотине или хиљаде честица, а неке ниједну”, објавио је „Орб Медиа“.

По литру воде просечно је откривено 10 ситних честица, а научници су изјавили да су могле ући у воду и приликом отварања пластичних боца.

Испитивања су спроведена на универзитету Њујорк у Фредонији. Тестиране су најпознатије интернационалне марке као што су „Evian“, „Nestle Pure Life“, „Dasani“, „Aquafina“ и „San Pellegrino“, те „Aqua“ из Индонезије, „Bisleri“ из Индије, „Epura“ из Мексика, „Gerolsteиner“ из Њемачке, „Minalba“ из Бразила те „Wahaha“ из Кине.

Професорица хемије на Универзитету Њујорк Sherry Mason изјавила је:

“Пронашли смо пластику у води из скоро сваке боце коју смо тестирали. Не желимо упирати прстом у поједине компаније, већ желимо показати да је пластика постала толико раширен материјал у нашем друштву да улази и у воду – и све остале производе које свакодневно конзумирамо”. Она је додала да се не ради о катастрофи, али да су добијени резултати забрињавајући.

Компаније које производе флаширану воду изјавиле су за Би-Би-Си да послују према највишим стандардима.

Bruce Gordon из Светске здравствене организације каже да су потребна нова истраживања о могућим штетним последицама нађене пластике откривене у води, преноси Index.hr.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести