Истраживање: Мали ризик од заражавања на концертима

У Немачкој је спроведена студија која је показала да у затвореним концертним просторима који имају добру вентилацију, као и на отвореним просторима не постоји велики ризик од инфекције коронавирусом
Otvaranje Egzita 2019. Foto: EXIT fest
Фото: Отварање Егзита 2019. Фото: EXIT fest

НОВИ САД: У Немачкој је спроведена студија која је показала да у затвореним концертним просторима који имају добру вентилацију, као и на отвореним просторима не постоји велики ризик од инфекције коронавирусом, преноси ИQ Маг, један од водећих стручних магазине музичке индустрије, саопштили су из ЕГЗИТ фестивала.

Научна студија спроведена у новембру трајала је три дана у концертној дворани Концертхаус у Дортмунду, која има 1500 седећих места, и наставак је августовског истраживања Рестарт-19, Универзитетске болнице у Халеу, чији резултати су показали да уз одговарајућу вентилацију постоји "низак до врло низак" ризик преноса заразе са особе на особу.

"Концертне хале и позоришта нису места заразе", каже др Рафаел вон Хоенсбрех, директор Концертхауса у Дортмунду.

Како наводи, претходни месеци су показали да је политици потребна научна основа за доношење одлука.

"Нашом студијом желимо да се постарамо да концертне хале и позоришта могу поново да приме адекватан број посетилаца", казао је Рафаел вон Хоенсбрех.

У корак са немачком студијом, на тему ризика заражавања иде и "Primavera Sound" која је у децембру 2020. године организовала музички догађај без социјалне дистанце, на коме није дошло до заразе вирусом КОВИД-19.

Примавера се удружила са болницом у Барселони, Германс Триас, као и Фондацијом за борбу против заразних болести како би организовали овај пробни ивент, на који су позвали 1000 људи.

Забави је присуствовало њих 463, док је 496 је смештено у "контролну групу" која није могла да уђе у концертну дворану.

Осам дана касније, сви су морали да се тестирају поново, а након поновног теститрања у групи којој је био омогућен улазак на ивент није било позитивних, док је у ''контролној'' групи позитивних било двоје.

"Надамо се да ће ти подаци отворити пут за дајла истраживања која треба да доведу до спашавања живих концерата током и након пандемије коронавируса", рекли су организатори у изјави.

Овај успешан експеримент позитиван је корак за међународну фестивалску и клупску сцену која је тренутно јако угрожена.

Албански фестивал "Унум" прошле недеље најавио је да ће се одржати у пуном капацитету захваљујући брзом тестирању.

Лондонски "100 Club" тренутно тестира нови вентилацијски састав који је дизајниран да уништи 99,99 одсто штетних патогена у зраку у затвореном простору.

Водеће европске земље и највеће корпорације такође очекују да ће у другој половини године доћи до повратка масовних догађаја.

Тако је Влада Немачке недавно позвала организаторе концерата и фестивала да већ почну са радом на планирању и организацији манифестација за предстојеће лето, док је и глобална концертна корпорација Ливе Натион такође најавила повратак масовних концерта и фестивала до јула ове године, наводећи охрабрујуће вести на пољу проналаска вакцине и развоју све бржих и јефтинијих тестова на Цовид 19, као главни разлог за оптимизам.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести