Кинеске компаније разматрају комбиновање вакцина

ПЕКИНГ: Кинески произвођачи вакцина размишљају о комбиновању својих вакцина како би повећале њихову ефикасност у заштити против ковида-19.
Kineska vakcina Sinofarm/Tanjug/Nikola Andjic
Фото: Кинеска вакцина Синофарм/Танјуг/Никола Анђић

Компаније "Синовак" и "Синофарм", два кинеска произвођача која су заједно извезла стотине милиона доза широм света, наводе да размишљају да комбинују своје вакцине са онима из других компанија, преноси агенција АП.

Раније овог месеца, шеф кинеског Центра за контролу болести Гао Фу је рекао да постојеће вакцине пружају ниску заштиту од коронавируса, и да је њихово комбиновање једна од стратегија која се разматра с циљем повећања њихове ефикасности.

Кинеска компанија "Чајна нешнел биотек груп", подружница "Синофарма", има план за будућу "секвенцијалну употребу" својих вакцина, рекао је Ли Менг, шеф те компаније задужен за међународну сарадњу.

Та компанија је направила две инактивиране ковид вакцине, а трећа је на клиничким испитивањима.

Компанија "Синовак", са седиштем у Пекингу, такође је саопштила да је у прелиминарним разговорима са истражитељима, укључујући са кинеским Центром за контролу болести, о комбиновању доза своје вакцине "КоронаВак" са другима.

"Секвенцијална имунизација значи комбиновање различитих вакцина и то је стратегија која би могла повећати стопе ефикасности", рекла је Ешли Ст. Џон, имунолог на Медицинској школи "Дуке-НУС" у Сингапуру.

Вакцине "Синофарм", са Пекиншког института за биолошке производе и Института за биолошке производе у Вухану, ефикасне су 79 одсто и 72 одсто респективно, саопштила је та компанија.

Пракса комбиновања вакцина разматра се и у другим земљама, а британски научници проучавају комбинацију вакцина "АстраЗенека" и "Фајзер".

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести