НЕДОСТАТАК Д ВИТАМИНА УТИЧЕ да се осећамо лоше и чешће се разбољевамо ЕВО КАКО да га повећамо током зиме, постоје ТРИ ЈЕДНОСТАВНА начина

Витамин Д – који је неопходан за одржавање здравих костију, зуба и мишића – производи се у телу директном сунчевом светлошћу на кожи.
a
Фото: pixabay.com

„Витамин Д је важан витамин за потрошњу током целе године, али посебно зими, развој недостатка је чешћи“, каже дијететичар Рема Пател, „То је зато што је сунчева светлост најбољи извор витамина Д у телу, и између октобра и априла, УВ зрачење није довољно да га произведе."

То значи да је већа вероватноћа да ћемо се осећати лоше и чешће се разболети. Дакле, док добијање витамина Д само од сунчеве светлости није део једначине, шта друго можете да урадите? Ево три једноставна начина да повећате витамин Д зими:

Узмите га из хране: Важно је да имате исхрану богату свим витаминима и минералима, али је посебно важно да током зиме у своје оброке укључите мало више витамина Д. Рема препоручује масну и масну рибу попут лососа и скуше најмање једном или два пута недељно. „Ако не једете рибу, друга храна као што су јаја и печурке обезбеђују витамин Д, као и обогаћена храна и пића попут биљног млека и неких житарица“, додаје он.

Фото: pixabay.com

Извори витамина Д у храни:

масне рибе - као што су лосос, сардине, харинге и скуша

црвено месо

џигерица

жуманца

обогаћена храна – као што су неки масни намази и житарице за доручак

Фото: pixabay.com

Суплементи су ваш пријатељ: Нема штете од узимања суплемената, посебно када је у питању витамин Д. Међутим, Рема препоручује да разговарате са својим лекаром опште праксе како бисте одредили дозу која је права за вас.

Изађите напоље: Да, знамо, последња ствар коју би неко од нас желео да уради када је лоше време и хладно, али Рема препоручује 15 минута сунчеве светлости дневно. Ставите шешир и шал и идите у брзу шетњу. Узмите грицкалице из продавнице или фину, топлу кафу да вас мотивише.

Dnevnik.rs/ Vecernji.hr

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести