Ново антитело Астра Зенеке штити ризичне пацијенте

БЕОГРАД: Студије су показале да ново антитело, које је развила Астра Зенека, пружа дуготрајну и ефикасну заштиту код високоризичних пацијената, саопштила је та компанија.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit

Резултати нових анализа из две студије фазе III, тврде они, доказују да је новоразвијено дугоделујуће антитело против ковида ефикасно у спречавању развоја симптома и ванболничком лечењу, након једне дозе антитела која се даје у мишић.

Како је саопштено из те компаније, једна студија која је проучавала дејство антитела у превенцији вируса корона, показала је смањење ризика од развоја симптома за 83 одсто и 100 одсто заштите од озбиљних форми болести или смрти.

Они наводе да је та студија показала мању вероватноћу да се симптоми развију после једне ињекције од 300 милиграма.

Шест месеци након примене нове терапије, објашњавају из Астра-Зенеке, нису забележени ни једна тешка клиничка слика или смртни исход.

Зато су, према њиховим речима, ови резултати нарочито значајни за групе које су у високом ризику за обољевање, или после вакцинације, додају, нису развили одговарајућу заштиту.

Ново антитело је погодно за пацијенте на хемиотерапији, дијализи, који узимају лекове након извршене трансплантације органа или за стања попут мултипле склерозе и реуматоидног артритиса, наводи се у саопштењу.

Друга студија је код заражених са благим симптомима показала да, ако се то антитело примени у року од три дана пре појаве симптома, ризик за тешку форму болести или смрт опада за 88 одсто.

Из компаније истичу да су резултати посебно важни јер је испитивање вршено на особама са придруженим болестима које имају висок ризик од развоја озбиљне инфекције.

Професор медицине интензивне терапије на Универзитетском колеџу у Лондону и главни истраживач у поменутим студијама - Хју Монтгомери је изјавио да резултати указују да то антитело може пружити дугоделујућу заштиту ризичним пацијентима.

Важно је нагласити да је шест месеци заштите одржано упркос скоку појаве Делта соја код високоризичних пацијената, који можда нису адекватно реаговали на вакцинацију, рекао је Монтгомери.

Извршни подпредседник Астра-Зенеке и подпредседник развоја и истраживања биофармацеутика, Мене Пандалос, навео је да је антитело које је развила та компанија једино које има дуготрајно и превентивно дејство.

Напредујемо са захтевима за регистрацију тог антитела код регулаторних тела широм света и задовољни смо што ћемо моћи да донесемо ову нову опцију у борби против вируса корона што је пре могуће, рекао је Пандалос.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести