Пракса потврдила да стероиди смањују смртност од ковид19

ЛИСАБОН: У раним прогнозама стручне јавности, Португалија је означена као жариште корона вируса и земља која ће бити девастирана епидемијом, али је време демантовало стручне прогнозе, јер је са нешто више од 38 хиљада потврђених случајева и 1.524 смртна исхода Португалија земља са најмањом смртношћу и најмањим бројем хоспитализација пер капита у ЕУ.
Koronavirus /Tanjug, AP Photo/Gerald Herbert
Фото: Танјуг/АП/Гералд Херберт/Коронавирус у Њу Орлеансу

Ово је саопштио Универзитет Џон Хопкинс у Вашингтону, а преноси Си-Ен-Ен, а један од разлога за релативни успех Португалије у борби са смртоносном епидемијом могао би бити и коришћење стероида у терапији пацијената са тежом клиничком сликом.

Најновија истраживања британског Универзитета у Оксфорду показала су да коришћење стероида у терапији тешких запаљења плућа може да смањи смртност код хоспитализованих пацијената.

И светска здравствена организација (СЗО) јуче је саопштила да би коришћење стероида у терапији пацијената инфицираних корона вирусом могао бити значајан искорак у лечењу ковида-19.

У међувремену, у лисабонском Универзитетском клиничком центру лекари већ месецима користе терапију стероидима, тврди начелник одељења интензивне неге Нуњо Германо.

Применом кортикостероида, тзв. кортико-терапијом, уочили смо побољшање општег стања код пацијената већ после 3 дана и значајан опоравак респираторне функције. Вештачко вентилирање пацијената код нас не прелази 10-11 дана, предочио је португалски лекар.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести