Неке болнице у САД оболеле од KОВИД-19 већ лече стероидом

ЊУЈОРК: Неколико болница у САД оболеле од KОВИД-19 већ лечи дексаметазоном, не чекајући потврду научног испитивања чији прелиминарни резултати указују на то да тај ценовно веома приступачни стероид смањује стопу смртности код тешких случајева корона вируса.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com

По тврдњама истраживача са Универзитета у Оксфорду, код пацијената којима је потребно механичко дисање или кисеоник, стопа смртности се применом тог лека смањује за око трећину, а британско министарство здравља већ је одобрило његово коришћење у државном здравству.

"Готово да делује неетички ако не користите тај лек", каже један стручњак за заразне болести са универзитета на Флориди, чија је болница дексаметазон пре три дана уврстила у средства која се користе за лечење од KОВИД-19.

Овај стручњак подсећа да су та и многе друге болнице на сличан начин, без званичног одобрења, претходно почеле да користе антивирусни лек ремдесивир, који, према клиничким испитивањима, није утицао на стопу смртности од корона вируса, али је скратио време болничког лечења.

Како наводи Ројтерс, друга америчка болница од априла је успешно користила дексаметазон за лечење пацијената прикључених на респираторе, код којих је смртност после тога пала на око 26 одсто, што је ниже од било које стопе смртности забележене у научној литератури, али је тешко рећи да ли је то управо резултат употребе дексаметазона.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести