Пушење марихуане повећава ризик од компликација Ковид-19

АТЛАНТА: Здравствени стручњаци су открили да пушење марихуане, чак и повремено, може да повећа ризик од тежих компликација Ковид-19, болести узроковане новим корона вирусом.
marihuana
Фото: MUP

"Када пушите канабис, он у вашим дисајним путевима изазива одређени степен упале, врло сличан бронхитису, као и врсти упале коју пушење цигарета може изазвати", наводи пулмолог др Алберт Рицо, главни медицински директор Америчко удружења пулмолога, преноси ЦНН.

Према његовим речима, шансе за компликацију се повећавају, јер то значи да имате неку упалу дисајних путева и добијате инфекцију поврх ње.

Још један од проблема јесте што је суви кашаљ кључни знак Ковид-19, а сваки кашаљ изазван пушењем марихуане лако може опонашати тај симптом, што отежава дијагнозу, тврди професор Мајкл Глас, портпарол удружења.

Пушачи, особе са хроничном опструктивном болести плућа и другим хроничним обољењима дисајних органа, као и особе са умереном до тешком астмом, спадају у ризичне групе које могу имати теже облике Ковид-19, укључујуцћи најгори сценарио стављања на респиратор да би пацијент могао да дише закључује ЦНН.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести