Савети за спречавање труљења поврћа: Лук се чува у чарапи

Приликом куповине намирница често натрпамо корпу храном која на крају често заврши у смећу јер се не поједе. Воће и поврће и даље сазрева и брзо иструне.
luk
Фото: pixabay.com

Правилно складиштење хране може вам помоћи да успорите пропадање воћа и поврћа. Важно је у обзир узети и климу. Влажна и врућа клима кумоваће бржем пропадању воћа и поврћа, али ако намирнице чувате ван фрижидера следите наредне савете како би дуже трајале.

Врх банане обмотајте алуминијском фолијом. Банане током сазревања производе плин етилен. Омотавањем врхова алуминијском формулом спречава његово ширење на јестиви плод те тако успорава пропадање воћке. Ова метода држаће банане свежим четири до пет дана. 

Лук замотајте у најлонке. Превише влаге проузрокује брже труљење лука. Најбоље их је држати на хладном и сувом месту с мало светла. Ставите лук у најлонске чарапе и направите чвор између сваког лука да се не додирују, а затим их обесите. Тако свежина може потрајати од шест до осам месеци.

Бели лук воли хладно и суво место. Сачувајте лук у чинији или папирнатој кеси и држите га на хладном и сувом месту. Неодвојени ченови на овај начин могу да потрају и до два месеца. Ако не одвајате ченове, то ће смањити рок трајања.

Першун, босиљак и шпаргле ставите у посуду с водом тако да су стабљике уроњене баш као цвеће. Нека буду на собној температури. У овим условима могу потрајати четири до пет дана. 

Не стављајте кромпир у пластичне кесе. Држите га на хладном и мрачном месту. Уместо пластичних, боље га замотајте у папирнате или мрежасте кесе. Можете се послужити и с дрвеном кацом те на дну положити новински папир. Идеална температура је од 6 до 11 степени Целзијуса. Кромпир овако може потрајати једну до две недеље.

Незрели авокадо не стављајте у фрижидер. Ако је авокадо јако тврд значи да још није сазрео. Уместо у фрижидер, замотајте га у новине па у папирну кесу. Ако желите да што пре сазре, у кешу ставите и банане. Без свега наведеног треба им седам дана да сазру, с кесом три до пет дана и с бананом два до три дана. 

Парадајз на хладноћи губи укус. Што је парадајз зрелији то је њихов укус богатији. Ако се стави у фрижидер, губи укус па је најбоље држати га на температури изнад 10 степени Целзијуса. Њихов рок трајања је од три недеље до два месеца, зависно од тога колико су зрели када су купљени. 

Гљиве ставите у папирну кесу заједно са першуном. Немојте опрати гљиве ако их нећете одмах користити за кување. Гљиве у контакту с водом неће више бити суве па ће брже пропасти. Ставите их купљене у папирну кесу те заједно с њима ставите неколико гранчица першуна. Он делује као антиоксиданс и спречава појаву мрља па све заједно ставите у фрижидер.

Јагоде оперите сирћетом и водом. Оперите јагоде тек пре него што ће се појести. Ако се одмах оперу упиће воду те ће се убрзати процес старења. Како би били сигурни да сте их добро опрали можете користити мешавину од белог сирћета и воде. За замрзавање, јагоде ставите у непропусну кесу, а ако иду у фрижидер ипак их је боље оставити у отвореној посуди. У фрижидеру трају од пет до шест дана, а у замрзивачу два до четири месеца.  Листове салате треба добро осушити. Након што се добро оперу у великој количине воде, зелену салату, спанаћ или листове добро треба осушити. Након тога их ставите у непропусну кесу или пластичну посуду. Тако могу трајати од једне до две недеље. 

Сачувајте преосталу половину лимуна, замотајте је у алуминијумску фолију. Други начин је да се стави со на пулпу и остави у фрижидер. Пре употребе, испрати со с лимуна. Половина лимуна тако може потрајати и до три дана.

Свеже огуљени кромпир јако брзо пропадне, те се препоручује да се након гуљења одмах искористи. Ако сте га ипак огулили, а немате намеру одмах да га скувате, ставите га у посуду с водом те додајте неколико капи сирћета и ставите у фрижидер. Тако може потрајати до четири дана.

Презреле банане искористити за фрапе или смути. Огулите банане, прережите их на пола и ставите их у непропусну кесу за замрзавање па ставите у замрзивач. Можете их искористити за прављење напитка у идућих два до три месеца. 

С. Милановић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести