Студија: Расте број пушача у свету

ВАШИНГТОН: Према последњој студији, у свету је регистровано 1,1 милијарда пушача, што је до сада највише.
pusenje/pixabay.com
Фото: pixabay.com

Студија објављена у научном часопису Лансет показало је да је само 2019. године од пушења преминуло осам милиона људи, као и да расте број пушача међу младима широм света, преноси Гардијан.

Аутори студије сматрају да владе треба да се усредсреде на смањење пушења међу младима, јер 89 одсто нових пушача постане зависно до своје 25-те године.

"Млади су посебно осетљиви на зависност, а епидемија пушења наставиће се и наредних година, уколико земље драстично не смање број нових пушача", изјавила је водећа ауторка студије, из Института за здравствену метрику и евалуацију, Мариса Реитсма.

Према истраживању, спроведеном у 204 земље, пушење је повезано са 1,7 милиона смртних случајева од коронарне болести срца, 1,6 милиона смртних случајева од хроничне опструктивне упале плућа,1,3 милиона од рака плућа и скоро милион смртних случајева од можданог удара.

Претходне студије показале су да ће половина дуготрајних пушача умрети од узрока који су директно повезани са пушењем, и да је просечни век пушача 10 година краћи у односу на оне који никад нису пушили.

Иако су 182 земље потписале 2005.године конвенцију о контроли дувана, спровођење политике смањења пушења се разликује од земље до земље.

Упркос напретку у неким земљама, мешање дуванске индустрије и слаба политичка посвећеност, резултирали су великом празнином између знања и деловања у глобалној контроли дувана, рекао је коаутор студије Вин Гупта и додао да се мора више залагати за сузбијање пушења, као и за производе попут ароматизованих и електронских цигарета, које могу привући младе људе.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести