ТРЕБА СЕБЕ ПОГЛЕДАТИ У ОЧИ Ево који симптоми на очима указују на болести срца

Болести срца су један од главних узрока смрти у свету па је због тога важно да симптоме ризика ових болести уочите што пре. Постоји више симптома уз помоћ којих можете открити да ли имате проблема са срцем, а чак три знака могу бити показатељ ризика од болести срца.
o
Фото: pixabay.com/ilustracija

Према речима офталмолошкиње Одри Тај, постоје три важна знака која указују на ризик од болести срца код човека. Она је истакла у којим случајевима треба бити опрезан.

Појава жутих квржица око очију , у медицини познатих као ксантелазме, обично су симптом високог холестерола , који повећава ризик од кардиоваскуларних болести и може изазвати стања као што су мождани и срчани удар.

Жуте квржице углавном се јављају на капцима и око њих, а могу се појавити и на средини лица. Ипак, оне нису болне и не утичу на вид. Међутим, знак су да можда имате веома висок ниво триглицерида у крви, а то би чак могао бити знак да имате генетски поремећај који узрокује абнормални ниво липида.

Пулсирајућа зеница

Ако вам се зенице повећавају и смањују с откуцајима срца, то може бити знак цурења срчаног залиска. Офталмолошкиња Тај наводи да се то јавља када се крв пумпа из вашег срца кроз аортни залистак, те ако он није чврсто затворен, део крви цури назад у срце.

"То узрокује већу разлику између вашег крвног притиска када вам се срце стеже и крвног притиска када вам се срце опушта. Када се срце стеже, зеница се смањује, а када се срце опушта, зеница се повећава", наводи она.

Ако мислите да вам зенице пулсирају, требало би одмахи да посетите свог лекара или кардиолога, а ако нисте сигурни, можете се такође посаветовати са својим офталмологом, који ће вам помоћи да утврдите да ли вам око пулсира.

Промене на мрежњачи

Промене које се јављају на вашој мрежњачи, нажалост, не можете уочити самостално. Ову појаву може видети само ваш офталмолог приликом прегледа. Промена на мрежњачи могла би бити знак раног дијабетеса или високог крвног притиска, који су главни носитељи ризика за болести срца.

"Врло је важно редовно одлазити на очне прегледе, нарочито ако сте старији од 40 година, имате дијабетес или имате било који фактор ризика за болести срца или кардиоваскуларних болести", објаснила је докторка Тај.

(Б92)

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести