Вирусолог: Ризик од преноса вируса преко хране и амбалаже мали

ТРСТ: Вирусолог Фабрицио Прељиаско, директор Института “Галеази” у Милану тврди да је опасност од преношења заразе вирусом корона преко хране или амбалаже веома мали.
hrana
Фото: pixabay.com

Коронавирус се може таложити на прехрамбеним пакетима, али за 4 сата губи снагу. Осим тога, ниске температуре унутар фрижидера блокирају циркулацију вируса, а у неком тренутку га „униште“. Исто важи и за високе температуре у рернама: 60 степени је довољно да "убије" вирус, каже он.

Дакле, истиче он, у погледу хране и амбалазе нема већих ризика од осталих ситуација. Чишћење се мора обавити правилно, пажљиво.

Али не можемо све дезинфиковати, каже Прељиаско и истиче да правила остају иста, а то значи да је „неопходно прати руке и никад их не стављати у уста”.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести