ВОЋЕ КОЈЕ ПОДИЖЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ: Нуди бројне здравствене бенефите, ПОБОЉШАЊЕ ВЕЋ НАКОН ДВЕ НЕДЕЉЕ

У овој студији истраживачи су полазили од претпоставке да витамин Ц може имати позитиван ефект на расположење и здраву функцију мозга.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Веза између здраве исхране и високог квалитета живота је непобитна, док истраживачи настављају да продубљују своје разумевање о односу између исхране и менталног здравља.

У склопу истраживања ове теме, недавна студија објављена у British journal of Nutrition истражила је утицај конзумације кивија и витамина Ц на расположење и брзину којом су учесници забележили побољшања.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Значај витамина Ц

Студија је показала да је унос кивија довео до побољшања расположења већ после четири дана, са јачим ефектом на виталност и добро расположење у поређењу са онима који су узимали додатке витамина Ц.

Ово истиче значај витамина Ц за ментално здравље и указује на то да је конзумација овог нутријента кроз целовиту храну можда најделотворнија.

Киви је само једна од воћки које нуде бројне здравствене бенефите, укључујући садржај влакана, калијума, витамина Е и посебно висок ниво витамина Ц, који је кључан за функцију имуног система и зарастање рана.

Претходне студије су показале да додаци витамина Ц и воће богато овим витамином могу допринети побољшању расположења.

У овој студији истраживачи су полазили од претпоставке да витамин Ц може имати позитиван ефекат на расположење и здраву функцију мозга.

Желели су да истраже како би унос воћа могао утицати на ментално здравље током одређеног периода.

Учесници студије подељени су у три групе: прва група је свакодневно узимала додатак витамина Ц, друга група је јела по два кивија дневно, док је трећа група добијала плацебо таблете.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Резултати студије

Учесници су током четири недеље конзумирали додељене супстанце или плацебо, одговарајући на анкете сваки други дан.

Анкете су обухватале питања о енергији и умору, расположењу, продуктивности и квантитету сна, као и о нивоима физичке активности.

Откривено је да су учесници који су конзумирали киви забежили побољшање у расположењу и виталности већ након четири дана, а побољшање продуктивности након 14 дана, према извештају магазина Хола!.

Ови налази сугеришу да постоји вредност у мерењу честих промена расположења у реалном времену у свакодневном животу кроз интервенцијска испитивања како би се разумели обрасци и временски оквири тих промена.

Аваз.ба / Б92

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести