ЗБОГ КОРОНЕ ЉУДИМА МАСОВНО ОПАДА КОСА Др Радосављевић открива колико је опасно и да ли постоји решење

Пандемија корона вируса изнедрила је и разне друге болести и здравствене проблеме код људи.
a
Фото: printscreen Telegraf

Посебну пажњу привукли су пацијенти који се жале на опадање косе, јер је и код мушкараца, и код жена, овај проблем постао све учесталија појава.

За наш портал дерматолог Александра Радосављевић открива са каквим се примерима суочила, као и да ли постоји решење за овај проблем.

- Јављају се и мушкарци и жене, сви они који су били инфицирани ковид инфекцијом. Неки пацијенти су имали корону 2020. године, неко касније, а опадање косе је свакако последица и дешава се на читавој површини главе. Морам да нагласим да може да се поврати коса, може природним путем ако имају стрпљења, а могу ићи и на третмане, или да се уведе одговарајућа терапија - почиње Александра за Telegraf.rs.

Губитак косе се чини као да се догодио преко ноћи, а ево како то заправо изгледа и траје.

- Зависи од особе до особе, које суплементе су узимали, а опадање се јавља након три до шест месеци након неког стреса или инфекције, као и повратак - наглашава докторка и додаје:

Популарно средство за раст косе јесте Миноксидил, др Александра Радосављевић нам открива да ли је он заиста "чаробан"?

- Свакако је потребно посаветовати се са дерматологом и чим приметите опадање, јавите се што пре дерматологу. Узму се лабораторијске анализе, и онда видимо шта даље. Иначе, мање више, не може да се сазна анализама услед чега опада коса, али можемо да видимо и шта фали у организму, и када дамо суплементацију, можемо доста тога да решимо - објашњава нам.

Ништа не користити на своју руку

- Данас постоји много препарата и лако је изгубити се у томе. Није добро попити све и користити десет шампона, битно је да постоји неки редослед. Посаветујете се са дерматологом, јер ћете тада знати шта и како да користите и знамо у ком смеру да идете.

Радосављевић истиче да је коришћење СПФ-а веома пожељно током зиме, а за такозване "суве руке" има практично решење.

- СПФ никако не престајати са коришћењем, то је потребно стављати током целе године када излазите напоље. Током зиме, за све постоји, и нема коме да смета, јесте крема обогаћена хијалуронском киселином или уреом, које када има у већем проценту мало зна да пецка. Зато је мањи проценат урее бољи, или "лакше" креме, пантенол или вазелин. Ово су вам неке, генерално, неутралне креме - прича нам Александра.

(Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести