Студија: Четвртини бивших ковид пацијената опада коса

ЛОНДОН/ВУХАН: Замор, губитак чула мириса и болови у грудима су неки од најпознатијих дуготрајних последица прележаног ковида, међутим, према најновијим истраживањима, скоро четвртина бивших пацијената се суочава с опадањем косе.
c
Фото: pixabay.com

Студија, објављена у часопису "Лансет", открива да је 359 људи од 1.655 хоспитализованих у Вухану, односно 22 процената, доживело губитак косе шест месеци након што су отпуштени из болнице, пренео је ''Дејли мејл''.

Дерматолози кажу да је губитак косе нормалан психолошки одговор на стресни догађај, као што је заразна болест и само је привремен, али би ковид могао да изазове алопецију, где је губитак косе трајан.

Кинески аутори су желели да истраже дуготрајне здравствене последице ковида, познатије као "продужени ковид".

Како су рекли, ови симптоми остају и даље већим делом нејасно, иако Национална јавна служба Енглеске (НХС) укључује листу од 14 последица, међу којима су малаксалост, кратак дах, несаницу, вртоглавицу, болове у зглобовима, депресију и анксиозност.

Губитка косе нема на НХС листи.

Циљ ове студије је да се опишу дуготрајне последице на пацијенте који су прележали ковид, наводе аутори са Кинеске академије медицинских наука.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести