Берза под брезом: Мали предузетници продавали уџбенике

НОВИ САД: Манифестација „Берза под брезом” је шести пут организована испред Основне школе „Михајло Пупин” у Ветернику. Иако се школска година завршила, ђаци су пожурили да на време поставе продајне штандове испод разгранатих крошњи бреза у школском дворишту и примаме прве купце.
berza knjiga
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Помоћница директора Весна Милетић рекла је да је „Берза под брезом” прешла у традицију, нарочито од када се могу користити половни уyбеници, јер на једном месту деца могу да продају књиге, али и да их пазаре.

У Ветернику имамо малишане који долазе из социјално угрожених породица па им куповина уyбеника по 50 или 100 динара олакшава набавку школског прибора за наредну годину, објаснила је Весна Милетић.

Како је додала, не само да помажу ученицима чији су родитељи у тешкој економској ситуацији већ на тај начин уче ђаке да буду одговорни и да воде рачуна о књигама.

Један од ученика Александар Шапић упутио нас је у то које књиге су се могле наћи на његовом штанду.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Продајем књиге за шести разред, а остао је још уџбеник из географије и српског језика, наставни лист за географију, као и неколико радних свески које нису коришћене, казао је Александар и додао да мисли да ће у наредном сату продати све што је изложио.

Његовом пријатељу Душану Тепићу продаја је ишла као од шале.

Све књиге које су за продају коштају 100 динара, рекао нам је Душан, који је у понуди имао уџбенике за шести, седми и осми разред.

Купаца је било напретек, па сам успео да од 23 књиге које сам изложио продам 14, задовољно је поручио Душан.

Мајка једног од ученика ОШ „Михајло Пупин” Ксенија Чизмић рекла је да такве акције олакшавају родитељима набавку уyбеника.

Купујући директно од ученика који похађају ову основну школу сигурни смо у то да нисмо пазарили погрешне уyбенике или од погрешног издавача, објаснила нам је Ксенија Чизмић.

Како је казала, до сада су набављали уџбенике преко школе.

Тек смо недавно сазнали за ову сјајну манифестацију и нисамо се покајали што смо дошли. Много је повољније купити половне уџбенике, а осим тога, чинимо услугу и ђацима, закључила је наша саговорница.

Родитељи, као и ђаци с којима смо разговарали, тврде да им не смета то што су књиге коришћене. Ипак, већина избегава да пазари уџбенике у којима је текст подвучен хемијском оловком јер нису сваком битне исте информације. Због тога се ученици те ветерничке школе труде да лекције обележавају графитном оловком јер је довољно само неколико потеза гумицом да се траг обрише.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести