Безбедност у саобраћају учи се одмалена

Основна правила у саобраћају уче се од малих ногу, па је тако вртић „Мрвица” од данас успоставио сарадњу с Ауто-мото удружењем „Војводина” (АМУВ) да би своје предшколце научили о безбедности.
Vrtic Mrvica/Lea Radlovacki
Фото: Леа Радловачки

Малишанима узраста шест и седам година, који би од септембра требало да крену у основну школу, маскота Руменко давао је примере и објашњавао како треба да се понашамо на улици. Када прелазимо пут, важно је погледати лево и десно, сложила су се сва деца, као и да, када на семафору сија црвени чика, сви треба да стојимо.

– Већ годинама схватамо значај безбедности деце у саобраћају и због тога смо оформили тим за саобраћајне активности који нас повезује с Институтом за безбедност у саобраћају, Домом здравља, Хитном помоћи, Саобраћајном полицијом, Ватрогасном бригадом, и сви они долазе у наш вртић и показују нам неке ствари из свог посла које могу помоћи нашој деци да схвате значај безбедности на улици и у саобраћају – објашњава главна васпитачица Теодора Родић, и додаје да су јуче успоставили сарадњу и с АМУВ-ом, који је малишанима поклонио и сликовнице о правилима понашања у саобраћају.

Сарадња с поменутим службама је важна јер најмлађи суграђани треба да схвате зашто све оне постоје, која је њихова улога, како могу да им се обрате и да нема разлога да мисле да је, рецимо, чика полицајац „баук”. Наравно, одлазак деце у просторије Хитне помоћи или Ватрогасне бригаде свакако је много занимљивији него када они дођу у вртић, али сваки вид контакта је веома важан и, што је најбитније, показује добре резултате.

– Веома смо задовољни што смо препознали важност овакве сарадње, а у мају имамо Дан саобраћајних активности, што нам је попут евалуације свега што смо радили у току једне године на ту тему – закључује Родић.

Текст и фото: Л. Радловачки

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести