„Ченејски бојеми“ и Актив жена скували најбољи пасуљ на Бин фестивалу

Да „Бин фестивал”, који организује Удружење „Водомар 05” из Темерина, није само такмичење у кувању пасуља на ченејском Салашу 137, већ 14 година потврђују бројни садржаји, од пијаце са домаћим закускама и рукотворинама, школе јахања, ликовне колоније, концерата на отвореном, до чувених равничарских игара за мале и велике.
1
Фото: Dnevnik.rs

А епитет међународни поново је оправдао учешћем такмичара из Италије и Шкотске, па и комшија из бивших југословенских република.

Надметало се јуче у много чему: у дугом крчкању специјалитета на ватри коју су распалиле шапурике, у бацању с рамена бицикала, навлачењу конопца, скакању у yаку..., а све то уз традиционалне равничарске звуке певачке групе „Кора” из Београда, Тодора Малетина, Ђорђа Чавића, женског тамбурашког састава „Ла Банда” и бенда „Ин прогрес” из Суботице.

Фото: Dnevnik.rs

Као и сваки пут, манифестација је окупила шаролику групу људи, у којој сте могли да се упознате и са Тајланђанком Елијом, која је у пратњи супруга дошла да види српске обичаје, и са залуталим „филозофом” Светозаром Релићем, који се на салашу нашао „како би осетио путене ствари, које чине арому живота”. 

– Када је нешто лепо, Богу умилно и угодно, онда то Господ лепо састави. Тако је настала и моја екипа, коју чине породични пријатељи, сјединивши у називу „Еротика од пасуља” две највредније ствари у српском народу – рекао нам је Светозар из Новог Сада. – Користимо свој, домаћи трешњевац, без генетских модификација, а један од специјалних додатака, осим љубави, јесте чај од мајчине душице.

Фото: Dnevnik.rs
Посетиоци уживали у бројним садржајима, од пијаце са домаћим закускама и рукотворинама, школе јахања, ликовне колоније, концерата на отвореном, до чувених равничарских игара за мале и велике

Међу мушкарцима, који су као кувари поново доминирали, нашла се и екипа вишеструких победница из новосадске штампарије „Графо Богданов”.

– Овде смо сваке године и лепо се забављамо. Најсвежији резултат нам је треће место, које смо освојили 2016. Успех дугујемо рецепту по којем се пасуљ потапа вече пре кувања, а вода мења сваког сата – рекла је такмичарка, која се нашалила представивши се псеудонимом Богданка Богданов и тиме показавши лојалност фирми.

Фото: Dnevnik.rs

„Појачање” су им биле чланице Актива жена „Бачки Јарак”, које су, осим чорбастог пасуља, правиле ајвар и чварке.

– Највише ми се допада дружење, због којег редовно долазим на „БЕАН фестивал” – казала је Славка Тодоровић, додавши да њихов пасуљ досад није био награђиван, али је зато њена пита однела победу у Врњачкој Бањи.


Најбољи пасуљ - скувала два тима

У конкуренцији 60 екипа, прво место и 50.000 динара поделили су тим „Ченејски боеми” и Актив жена „Бачки Јарак”, друга награда од 30.000 динара припала је екипи „МЗ Кумане”, а трећа од 20.000 новосадским „Сунцокретима”. У равничарским играма, печено јагње освојили су „Солунци”, али су своју награду одлучили да предају ветерничком Дому за децу и омладину ометену у развоју.


Фото: Dnevnik.rs

Осим забавног, ченејска пасуљијада, одржана под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, имала је и хуманитарни карактер, те је прилог од котизација за равничарске игре усмерен на акцију „Погоди у срце” и Удружење „Заједно за живот”.

С. Милачић

Фото: Ф. Бакић

Пројекат "Приградска насеља Новог Сада" је суфинансиран од стране Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести