Чешки уметник Виктор Вејвода гост Новог културног насеља

НОВИ САД: Овог месеца новосадско Ново културно насеље (НКН) угостиће уметника Виктора Вејводу из Прага, у оквиру пројекта MagiC Carpets, подржаног од стране програма Креативна Европа.
c
Фото: novokulturnonaselje

Тако ће, четврту годину за редом, грађани Новог насеља учествовати у уметничком процесу уз менторство иностраних и локалних уметника.

Овогодишњи концепт пројекта наслања се на прошлогодишњи #NewCheapNature пројекат настао у кокреацији аустријског уметника Рихарда Шварца, грађана Новог Сада и чланова организације НКН, продубљујући бављење екологијом и адресирањем важних и суштинских питања развоја једне урбане средине и квалитета живота у истој. 

Виктор Вејвода је визуелни уметник и члан уметничких колектива Trojan Tactics i Kolxoz. У својој уметничкој пракси служи се различитим техникама у циљу пружања нових погледа и коментара на свет око себе. 

Фото: novokulturnonaselje

Идеја и концепт ове сарадње, као и целокупног пројекта MagiC Carpets јесте измештање уметника из атељеа, рад са кустосом и локалном заједницом.

Виктор Вејвода ће током једномесечног боравка на Новом насељу имати прилику да упозна локалну заједницу, ствара и проводи време са становницима града Новог Сада.

Крајњи резултат ће бити јавна презентација рада која ће активирати нове просторе на Новом насељу, а симболично, ово оживљавање ће почети у простору у улици Браће Дроњак, локацији фестивала Добро дошли на Насеље, која ће овом приликом постати галеријски и резидентни простор.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести