„Дани органских фарми” у Католичкој порти

Дванаест произвођача органске хране јуче је представило своје производе у оквиру манифестације „Дани органских фарми” у Католичкој порти.
 „Dani organskih farmi” u Katoličkoj porti foto: B. Pavković
Фото: „Дани органских фарми” у Католичкој порти фото: Б. Павковић

Љубитељи органских производа и природе и овог четвртка имали су прилику да купе различито воће и поврће, као и домаће сокове, пробају неке од производа, а од излагача да сазнају све о органској производњи.

– Такве манифестације су значајне због тога што омогућавају директан контакт с нашим купцима и могу да кажем да заиста сарађујемо на пријатељској бази – потврдила је једна од учесница, произвођач органског поврћа са Ченеја Нада Летић. – Људи показују изузетно интересовање, долазе нам и млади, као и они који до сад нису имали контакт с органском храном, распитују се где се производи, како то све изгледа, да ли могу да посете наша имања...

Људи показују изузетно интересовање, долазе нам и млади, као и они који до сад нису имали контакт с органском храном, распитују се где се производи, како то све изгледа, да ли могу да посете наша имања... (Нада Летић)

Ко жели, слободно може доћи. Често нам и странци прилазе, све им је то занимљиво, фотографишу, те на тај начин представљамо и неки вид туристичке понуде. Генерално, Нови Сад је једини у Србији који подржава и субвенционише органску производњу, тако да у свом окружењу имамо највише произвођача.

Осим понуде органских производа, посетиоци су имали прилику да  купе сертификован мед с географским пореклом.

– Породично производимо потпуно природан мед више од 30 година – објаснила је Сања Хуњади, произвођач из Петроварадина. – Познати смо по меденим бомбонама, то је производ који смо ми осмислили. Потпуно су природне, у свом саставу имају мед, полен, прополис и млеко у праху, без адитива и боја. Добре су за дезинфекцију грла и смирују кашаљ.

Фото: „Дани органских фарми” у Католичкој порти фото: Б. Павковић

Наша Фрушка гора даје посебан мед, а проценат липовог полена у њему је изузетно висок, око 90 одсто, и то је наш војвођански производ. Кад је реч о томе на који начин се квалитетан мед може препознати, визуелно је најбоље узети онај који је кристалисан. Сваки мед има свој период кристализације, у зависности од процента полена и глукозе, и што је јачи по нутритивној вредности, брже кристалише. Рецимо, багремов је најблажи и њему је потребно годину, док ливадском у просеку треба месец.

„Дане органских фарми” организује Удружење органских произвођача „Органски сад – Нови Сад”, под покровитељством Градске управе за привреду, а манифестација се реализује четврту годину заредом.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести