Отворена највећа плантажа органских јабука у Србији

ВЛАДИЧИН ХАН: У Владичином Хану данас је отворена највећа плантажа органске јабуке у Србији на 45 хектара земљишта у коју је компанија Нектар уложила више од 200 хиљада евра. 
jabuke
Фото: pixabay.com

Отварању плантаже органских јабука присуствовали су председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић, који су с директором Нектара Михаилом Јанковићем поручили да је органска производња велика шанса за пољопривреду Србије.

Председник ПКС је истакао да је за цео крај ова плантажа значајна и подсетио да је компанија Нектар до сада уложила више од 15 милиона евра у своју производњу у Владичином Хану. 

Оценио је да су потенцијали овог краја одлични за улагања и позвао пољопривреднике из целе Србије да крену да се баве и органском производњом јер је она, истиче, будућност пољопривреде. 

"У Србији има седам одсто заштићеног земљишта које сутра може да буде сертификовано у органско, а користимо само 0,4 одсто, практично, ни пола процента", навео је Чадеж.

Органска производња је, каже, захтевна, али како је истакао, велике компаније али и ПКС могу да помогну будућим произвођачима, како саветима тако и проналажењем парнера и клијената. 

"Са немачком владом успели смо Србију да ставимо и на такозвану ''импорт листу за органске прехрамбене производе'', а мало земаља је на овој листи", приметио је Чадеж.

Директор компаније Нектар Михаило Јанковић објаснио је да је 45 хектара органске јабуке само прва фаза, а да ће после проширења, под органском јабуком бити 114 хектара, што је укупно улагање веће од пола милиона евра. 

"Овим пројектом само настављамо, у складу са нашом филозофијом ''Није свеједно'', да инвестирамо у нашу земљу, да будемо пионири нових трендова и да потрошачима нудимо најквалитетније и здраве производе", рекао је Јанковић. 

Нова плантажа, каже, допринеће запошљавају још 100 радника у сезони бербе, а тај ће број расти у складу са развојем плантаже, рекао је директор ове компаније.

"Задовољни смо присуством у овом региону и инвестицијама, јер смо у Владичин Хан до сада инвестирали преко 15 милиона евра, а наставићемо у том смеру и даље", поручио је Јанковић и нагласио да ће се трудити да већи део органских јабука са ових плантажа заврши у готовим производима.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић истакао је да је важно ново запошљавање, али и бављење органском производњом кроз кооперантски однос.

Најавио је измену Закона о органској производњи која ће омогућити произвођачима лакши излазак на тржиште Европске уније као и нове веће подстицаје за органску производњу.

Помоћник председника општине Владичин Хан Бранислав Тошић подсетио је да та средина има традицију кооперантске производње воћа још од 60 тих година прошлог века и додао да су досадашња улагања Нектара изузетно важна за ову општину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести