ДЕЧЈА НЕДЕЉА ВОДЕ  Мале промене чине чуда

За три дана, колико је трајала „Дечја недеља воде”, кроз еколошке радионице у Забавном парку „Старли” прошло је око 700 малишана из свих делова града. Циљ организатора – „Дечје еколошке академије” –постигнут је, што значи да је показао да мале промене свакодневних навика могу учинити чуда.
Ekološka radionica u Zabavnom parku „Starli”  Foto:Dnevnik.rs/ S. Šušnjević
Фото: Еколошка радионица у Забавном парку „Старли”  Фото:Дневник.рс/ С. Шушњевић

„Верујемо да стварамо добре и одговорне људе“,  рекла је координаторка пројектних активности из Удружења „Дечја еколошка академија”  Мајда Адлешић.“ Укључили смо ове године и предшколце, с којима ћемо се поново срести од јесени јер одржавамо контакт са школама преко пројекта „Водни агент”. Учитељице су све активније и доста наших практичних вежби и демонстрација изводе на часовима. Видимо да деца полако почињу да увлаче и родитеље па многи остану и из прикрајка прате дешавања.“

Од ове године „Дечја еколошка академија” је национални координатор Европске недеље одрживог развоја, иницијативе која се спроводи од 2014. Започеле су је Немачка, Аустрија и Француска, а сад обухвата готово 40 европских држава.

Кроз еколошке радионице у Забавном парку „Старли” прошло је око 700 малишана из свих делова града

„У 2018. је фокус на шестом циљу, а то су здрава пијаћа вода и санитарни услови, али је једнако важан још један од њих: партнерством до одрживог развоја, тј. живота у оквирима потенцијала и природе, у складу с оним што нам је расположиво и доступно.

По статистици Уједињених нација, 1. августа потрошимо резерве природних ресурса за текућу годину, па пет месеци живимо „на кредит”“,  открила је Маја Адлешић, и додала да је ове године поново започела Декада вода с акцијом под називом „Вода за одрживи развој”.“ Врло смо актуелни и трудимо се да едукујемо и створимо одговорне људе који ће поправити учињену штету, ако је могуће.

Сваки разред у који унесемо уређај за праћење потрошње воде смањи утрошак 15 до 30 одсто, што није занемарљиво. Целој тој причи треба дати шансу да би постала део образовања и васпитања, а не спорадичних пројеката.“

Манифестација „Дечја недеља воде” је круна ове школске године, каже маркетинг-менаџерка Забавног парка „Старли” Мирјана Спремо.

„Парк је, заједно с Водном агенцијом из Словеније, још 2016. почео да одржава бесплатне еколошке радионице, а 2017. смо имали „нулти” пројекат, нешто слично овоме, кад смо угостили децу из бројних школа и вртића“, навела је Мирјана Спремо.“ Надам се да ће нам се следеће године у ово време прикључити још више њих, као и друге организације које се баве децом.“

Студенткиње Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета, у оквиру којег постоји Катедра за хемијску технологију и заштиту животне средине, кажу да је циљ њихове радионице показати најмлађима како да помоћу „зелене” хемије пречисте отпадну воду из текстилне индустрије.

Заступница „Ековека” Бланка Тртник, која држи радионице у школама на целом Балкану, открила је малишанима како се прави еколошко средство за хигијену од домаћег сапуна, лимуновог сока, етеричног уља, сирћета и соде-бикарбоне, једнако добро и за рубље и за тело. И што је једнако важно – вода употребљена с тим средством може послужити за заливање биљака.

Партнери који су подржали „Дечју еколошку академију” су „Воде Војводине”, Водна агенција, ПМФ, „Ековек”, „Кока-Кола Хеленик”, „ББ Минаква” и „Старли”.

С. Милачић

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести