Демонтиран споменик жртвама рације: Рестаурација „Породице” до 24. децембра

Споменик жртвама страдалим у Рацији мађарских фашиста од 21. до 23. јануара 1942. године – „Породица”, рад вајара Јована Солдатовића, демонтиран је и однет на рестаурацију први пут после 1971. године, када је постављен на Кеју који носи име управо у знак сећања на један од најтрагичнијих и најтужнијих дана у историји града.
porodica06_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Носилац читавог пројекта конзерваторско-рестаураторских радова на споменику је Завод за заштиту споменика културе Новог Сада, чији је директор мр Синиша Јокић тим поводом јуче одржао конференцију за медије.

„Споменик, висине четири метра, ширине 1,8, а дубине 0,8, тежак 2,5 тоне, биће однет у Сремску Митровицу, где ће се за његову рестаурацију побринути радници „Гранита”, фирме која је на тендеру понудила најповољније услове“, истакао је Јокић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„За тај значајан пројекат, којим су наши стручњаци почели да се баве још 2013. године, обезбеђена је целокупна документација, као и сагласност на ауторско право ауторовог потомка др Срђана Солдатовића. Предвиђено је да радови трају 55 дана и да споменик на своје место буде враћен 24. децембра, а уз помоћ Републике Србије обезбеђено је три милиона динара. Пажљивом анализом утврђено је да су временом оштећенеи анкери, као и читава конструкција, а нарочито порозна постала је бронза. Такође, на делу споменика постоји пукотина дуга готово читав метар, што довољно казује да је рестаурација тог значајног споменика неопходна.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Познати новосадски спортски лекар др Срђан Солдатовић истакао је да му је драго што рад његовог оца није пао у заборав и што ће уз стручни надзор добити ново рухо.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Уз основну намену да подсећа на трагичне догађаје у нашем граду из 1942. године, драго ми је то што се на том месту, уз Дунав, свакодневно окупљају млади“, истакао је др Срђан Солдатовић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Управо је младост та која треба да буди наду у боље сутра, а река је та која спаја и повезује различите народе.“

С. С.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести