Десет хектара за гробље кућних љубимаца

Гробље за кућне љубимце простираће се на десет хектара у Шангају, непосредно поред Прихватилишта за животиње Јавног комуналног предузећа “Зоохигијена и ветерина”, на Путу шајкашког одреда бб.
2
Фото: Dnevnik.rs

Одборници у Скупштини града недавно су усвојили тај предлог, а по добијеној сагласности Владе, биће израђена пројектно-техничка документација за његову изградњу.

Градоначелник Милош Вучевић казао је да је Нови Сад коначно сазрео у комуналном аспекту, па се може решити и питање гробља за кућне љубимце.

- Град се усвајањем тог предлога званично обратио Републичкој дирекцији за имовину да на Нови Сад, без накнаде, пренесе парцелу поред Прихватилишта за животиње, како бисмо могли да изградимо гробље за кућне љубимце - објаснио је Вучевић. - Примили смо велики број захтева од грађана да се ово питање реши. Схватамо да је то цивилизацијска тековина. То не значи да неко једнако вреднује људске и животињске животе, али сматрамо да грађани који имају љубимце заслужују да их на достојанствен начин сахране и да град има одговарајућу комуналну инфраструктуру.

Према изменама Програма пословања ЈКП „Зоохигијена и ветерина“ за 2021. годину, предвиђено је четири милиона динара за израду пројектно-техничке документације, о чему смо писали у фебруару. Тада су нам из Градске куће објаснили да је члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић одржао састанак с представницима више удружења грађана за заштиту животиња у Скупштини Града у октобру прошле године. На састанку представници удружења покренули су иницијативу за уређење простора где би се сахрањивали кућни љубимци. Како су из удружења навели, у Новом Саду постоји све већа потреба за местом за достојно сахрањивање кућних љубимаца, односно могућност да се власници на хуман и цивилизован начин опросте од њих. Вођена том иницијативом, ЈКП „Зоохигијена“ је дала предлог да се простор на којем ће се налазити гробље кућних љубимаца уврсти у Генерални урбанистички план, те је тим планом предвиђено да се пројекат гробља за кућне љубимце реализује у зони Север 4, на земљишту које је у власништву Републике Србије, а које би се уступило Граду за ту намену.

Град Нови Сад ће, путем ЈКП “Зоохигијена и ветерина”, у складу с Програмом пословања тог предузећа за 2021.годину, спровести неопходне активности, како би се изградило гробље за кућне љубимце, али је потребно претходно решити имовинско-правне односе на предметним катастарским парцелама.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести