Дочек две Нове године у онлајн издању - Од опере до рока

Јединствена манифестација “Дочек” у Новом Саду, који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, наставиће своју традицију, али у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу, како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе.
stefan milenkovic, tanjug zzestic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ове године, јединствена прослава двеју Нових година у Европи биће

пресељена на онлајн платформу „виситнс.рс” и биће организована у склопу програма Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, а главне звезде биће познати виолиниста Стефан Миленковић и рок састав „Електрични оргазам”.

За сам Дочек Нове 2021. године грађани ће моћи да уживају у мултимедијалном оперском спектаклу „Риголето”, који ће бити изведен испред „Чешког магацина” у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе”, у сарадњи са Српским народним позориштем.

Чувени виолиниста Стефан Миленковић ће, уз пратњу новосадског камерног оркестра „Цамерата ацадемица”, означити почетак рада нове Градске концертне дворане, а пренос концерта биће емитован и на програму Радио-телевизије Србије.

Љубитељи рок звука уживаће у наступу групе „Електрични оргазам”, који ће уједно отворити обновљени Студенски културни центар Новог Сада „Фабрика” , као и бенда „Буч Кеседи”, чијим ће наступом бити објављен почетак обнове „Челичане”, будућег простора за развој савременог стваралаштва у Новом Саду. Нове просторе за културу на Великом Лиману – „Биро” , „Складиште” и Културну станицу „ОПЕНС”, као и Културну станицу „Барка” на Клиси, кроз свој плесни перформас представиће кореографкиња Сташа Кукић.

У Културној станици „Свилара” наступиће православни хор „Свети Стефан Дечански”, а у Културној станици „Еђешег” публици ће се представити оперска певачица Лана Зорјан. У оквиру Дочека наступиће и Агота Виткаи Кучера заједно с пијанисткињом Јеленом Симовић Ковачевић.

У Културној станици „Руменка” наступиће yез бенд „Yезва и Yезвица”, а у КС „Буковац” публици ће се онлајн представити Новосадски гудачки квинтет.

У току припрема Новог Сада за годину титуле Европске престонице цултуре, ново рухо добило је и Новосадско позориште, где ће наступити репер Филип Арсенијевић, познатији као Сурреал.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Главне звезде биће познати виолиниста Стефан Миленковић и рок састав „Електрични оргазам”

Најмлађи суграђани у новогодишњој ноћи уживаће у „Опери за децу”, коју ће за њих извести Удружење уметника „Високо Ц” у Културном центру Новог Сада.

Праксу коју је Дочек у Новом Саду поставио, с програмима у затвореном просторима 13. јануара, а на отвореном 31. децембра, биће настављен упркос чињеници да се ове године одржава у онлајн формату.

Ј. М.

фото: Н. Бабић 

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести