Двориште ОШ Соња Маринковић постало још зеленије

НОВИ САД: Акција садње под називом „Оживимо паркове”, коју организује Град Нови Сад, одржана је јуче у школском дворишту Основне школе „Соња Маринковић”, где су ђаци, заједно с директором школе и радницима Јавног комуналног предузећа „Градско зеленило” обогатили школско двориште новим садницама.
z
Фото: Dnevnik.rs

У акцији је учествовало и Удружење „Новосадска бициклистичка иницијатива” кроз донацију садница за двориште.

Из Градске управе за заштиту животне средине наводе да ту акцију Град Нови Сад организује с циљем да грађанима укаже на значај и важност постојања паркова у урбаним срединама, као и боравка на зеленим површинама. Из тог разлога, планирано је и озелењавање школских дворишта новосадских школа да би се младима омогућио пријатан боравак у зеленим озама у оквиру школе и развила навика да слободно време за одмор и рекреацију проводе у парковима.

Директор Основне школе „Соња Маринковић” Бранислав Давидовић се у име школе, запослених и деце захвалио за свако стабло, а томе су се прикључили и малишани, који су навели да ће им двориште сада бити лепше, а ваздух здравији.

Свако стабло много значи, поготово деци која живе у окружењу овог великог стамбеног блока јер је свака нова садница – нова плућа за децу и за овај крај, нагласио је Давидовић.

Како је додао, нада се да ће наставити акцију и да ће сваке године садити нове саднице и на тај начин успети да пошуме овај крај, а иначе је њихова школа и планинарска школа.

Удружење „Новосадска бициклистичка иницијатива” донирало је саднице са жељом да подржи локалну заједницу у „зеленим” акцијама и да се на тај начин укључе у озелењавање Новог Сада. Представник тог удружења Марко Трифковић је навео да је циљ њихове активности показивање да се и теретни бицикли могу користити у акцијама садње, те додао да су приметили да донатори желе да подрже такве активности и да заједница жели да се ангажује.

Желимо да спојимо лепо и корисно, да оплеменимо наш град тамо где је најпотребније, у школском окружењу, где су деца и млади, и да покажемо да постоји заиста једна врста бицикала која је можда потцењена код нас, а то су теретни бицикли, нагласио је Трифковић. Како је додао, потребна је заједничка подршка идеји да се овај град озелени, оплемени и да буде нешто што је био у некадашњој Југославији, раме уз раме с Љубљаном и неким градовима који су заиста имали велики број зелених површина и били здраво, удобно и квалитетно место за живот.

Мислим да Нови Сад има потенцијала за то и не видим ниједан разлог да било која организација или појединац не подржи такве активности. Препознат је проблем климатских промена и недостатка зеленила у граду те мислим да ће то бити један тренд који нас очекује и који ће обележити генерацију која тренутно стасава, поручио је Трифковић.

Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести