Екипе „Зеленила” сузбијаће коров све до октобра: Амброзија се коси и третира хемијом

Акција сузбијања амброзије почела је пре више од два месеца, а трајаће све до половине октобра, кажу у ЈКП „Градско зеленило“, и додају да је у ово доба то један од приоритета предузећа.
ambrozija - Novo naselje
Фото: ЈКП „Градско зеленило“

По уговору који су потписали с Градом, у обавези су да механички или хемијским средствима одржавају десет милиона квадратних метара коровских површина.

До сада је уређено је 3,3 милиона квадратних метара тих површина, при чему је 95 одсто покошено, а око пет одсто третирано хемијским средствима. У граду има 461.000 квадратних метара коровских површина, а екипе „Зеленила“ тренутно уређују велике површине под коровом у Немановцима, Каћу, Новим и Старим Лединцима, Шангају, Буковцу, те уз путеве према Сремској Каменици и око ње, као и на Авијатичарском насељу, Телепу, лиманима и на долми.

Из „Зеленила“ апелују и подсећају власнике приватних парцела и грађевинског земљишта да су у обавези да сами уклоне амброзију са својих поседа. Уколико је примете на територији града, могу то пријавити Департману Природно-математичког факултета за биологију, а уколико је уоче у приградским насељима, нека позову Пољопривредни факултет, који обавља мониторинг у приградским насељима. Стручњаци с та два факултета прослеђују своје мишљење о приоритетима и начину уклањања корова Градској управи за грађевинско земљиште и инвестиције, која „Зеленилу“ издаје налоге за излазак на терен.

Из „Зеленила“ појашњавају да је реч о изузетно обимном послу, односно уређују се велике површине, те да екипе раде и сваке суботе да би стигле да све заврше у предвиђеном року. Пошто радно време радника на терену почиње од шест часова због великих врућина, из „Зеленила“ моле грађане да имају разумевања према екипама тог предузећа због буке коју производи механизација у раним јутарњим часовима.  

С. К-ч

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести