Еко-кутак чаролија за малишане

Традиционална манифестација „Новосадска јесен“ у уторак је свечано отворена на првом спрату Спенса 14. пут.
novosadska jesen
Фото: М. Ћирковић

Посетиоци ће још до суботе бити у прилици да обиђу изложбе цвећа, садница и опреме за хортикултуру, меда и пчелињих производа, здравствено безбедне хране и старих и уметничких заната, а деца и млади ће у „Еко-кутку“ моћу да учествују у интерактивним радионицама едукативног карактера који се организују свакодневно.

Покрет горана Новог Сада припремио је за најмлађе богат програм у виду еколошких и креативних радионица. Како су истакли, жеља им је да утичу на еколошку свест Новосађана и да их мотивишу да примене оно што су видели и научили током ове манифестације па су тако свакодневно организовани забавно-едукативни програми. У четвртак је током целог дана владало велико интересовање школараца за интерактивне радионице. Предшколци су на радионици „Мој први хербаријум“ имали прилике да се кроз игру нађу у улози малих ботаничара, да сами осмисле и направе цвет из маште с циљем да се што више заинтересују за биљке. Ученици основних школа су се кроз интерактивну радионицу „Ботаника кроз векове“ упознали са животом и радом Андреаса Волног, а путем дегустације покушали су да одреде од којег воћа или поврћа су направљени разни производи. Друштво за заштиту и проучавање птица одржало је радионицу „Куда се селе птице?“ са жељом да учеснике упознају с начином на који се прати сеоба и угрожене врсте.

„Дигитализацијом у 19. век“ ЈП „Информатика“ је за средњошколце, кроз симулацију, дочарала како изгледа цео процес скенирања хербаријума Андреаса Волног и обрада добијених података.

Осим радионица, Ботаничко друштво „Андреас Волни“ спроводи акцију упознавања грађана са страним инвазивним врстама биљака које расту у Новом Саду. Путем приручника који се налази на штанду Покрета горана суграђани се могу информисати о томе шта су стране инвазивне врсте, које од њих расту у Новом Саду, зашто представљају проблем, како их уклонити.

На Спенсу је отворена изложба под називо “Од предшколског знамо да се енергетски ефикасно понашамо”, коју је организовало Удружење новинара “Еко вест” у сарадњи са ПУ “Радосно детињство” и Градском управом за заштиту животне средине из Новог Сада.

С. Ковач

 

С. Ковач

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести