Фондација „Нови Сад 2021“: У фокусу људи, простори и програми

Крајем марта почела је реконструкција Свиларе на Подбари, која ће постати Културни центар у склопу припрема за 2021. годину када ће Нови Сад бити Европска престоница кулутре. Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић за „Дневник“ каже да је, осим развоја и уређења градских простора, фокус припрема усмерен и на људе, процесе и програме.
б
Фото: ЕПК 2021

„У прошлој години смо повећали интернационализацију пројекта кроз резиденцијални програм „Plants AiR“ који има за циљ мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама. Ове године имаћемо 21 гостујућег уметника у Новом Саду и потрудићемо се да много више њих оде у гостујуће резиденције у иностранство како би добили нове идеје, разменили искуства и стекли нова познанства, али најпре како би своје способности представили европској публици“, каже Миленковић у осврту на људски аспект припрема за титуларну годину.


У Фондацији „Нови Сад 2021“ изузетно су поносни на чињеницу да сваког дана доприносе изградњи културе дијалога и то кроз јавне дебате – Диване, те да су разговором са грађанима и стручном јавношћу решили низ различитих проблема

Како истиче Миленковић, Фондација је у протеклој години покренула више иницијатива намењених усавршавању радника у култури, а јако је важно што се кроз програм „Lab for European Project Making“ усавршава осам менаџера у култури са осталим полазницима из друге две европске престонице – Темишвара и Ријеке. Програм је намењен развијању и јачању вештина професионалаца који су активни на културно-уметничкој сцени у области вођења културних догађаја. Усавршавање запослених у институцијама културе прошле године било је усмерено ка изградњи публике, а ове године се ради на подизању свести о значају приступачности и доступности културе за све грађане.

„Организовали смо обуку за стицање вештина у изради пројеката усмерених на добијање средстава из ЕУ фондова, како би за градске институције обезбедили додатне могућности у циљу креирања што већег броја и што разноврснијих програма“, додаје Немања Миленковић.

По његовим речима, у Фондацији су изузетно поносни на чињеницу да  сваког дана доприносе изградњи културе дијалога и то кроз јавне дебате – Диване. Миленковић истиче да су разговором са грађанима и стручном јавношћу, решили низ различитих проблема.


Изненађење се спрема за 9. мај

„Са институцијама културе покренут је пројекат „Публика у фокусу“ који, поред едукативног значаја за подизање кадровских потенцијала, има и општи значај изградње институција културе током 2018. године, а свака институција имаће креирану нову стратегију развоја усклађену са европском димензијом и пројектом Европске престонице културе. Све остало што припремамо, када је реч о програмским активностима је изненађење које ћемо открити 9. маја“, најављује Немања Миленковић.


„Невладин сектор укључили смо у реализацију пројекта кроз спајање са институцијама културе: они који су се показали способним да креирају пројекте раде за институције и кроз заједничку сарадњу долазе до средстава из ЕУ фондова. Формирани су Савети за Кинеску четврт (Youth creative polis) и Културне станице чија се улога огледа у давању смерница и предлагању мера за унапређење, и праћење спровођења пројекта. Поред тога, Савети треба да дефинишу начин управљања овим пројектима, да подстичу сарадњу свих учесника у реализацији, покрећу иницијативе и предузимају друге активности у циљу унапређења сарадње надлежних органа, установа и институција и саме реализације“, објашњава Миленковић.

Фондација је прошлог месаца спровела анкету и организовала фокус групе у оквиру пројекта „Нова места“с жељом да сазнају потребе, идеје и жеље грађана о уређењу малих урбаних целина у граду. Анкетирање је организовано у месним заједницама Омладински покрет, Салајка, Лединци и Бегеч.

„Поред несвакидашњег, необичног и потпуно другачијег приступа у креирању програмских садржаја Дочека Две Нове, реализовали смо низ програма џеза и класичне музике. Од укупног броја, односно од 160 пројеката из Апликационе књиге, током 2017. године започета је реализација око 21 одсто пројеката и о томе се шаље извештај панелистима Европске комисије. Креирана је нова уметничка визија на основу концепта којим смо победили и по којој сада настављамо да делујемо“, нагласио је директор „Фондације 2021“ Немања Миленковић.     

С. Крстић

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести