Градоначелник најављује инвестиције: Четири нова моста у Новом Саду

НОВИ САД: Ускоро ће бити отворен јавни урбанистичко-архитектонски конкурс за идејно решење за пешачко-бициклистички мост преко постојећих стубова старог моста Франца Јозефа, али и завршени План генералне регулације Петроварадина с Петроварадинском тврђавом и План генералне регулације приобаља, најавио је за емисију РТВ-а „Град и ми” градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
v
Фото: Gradonačelnik u razgovoru s novinarkom RTV-a /rtv.rs

На критике да јавности поменути планови нису доступни, Вучевић одговара:

- Сви планови имају јасну процедуру утврђену законима, тако да се ништа не може прескочити и нема ту никакве мистификације. Ја сам намерно најављивао те пројекте да би јавност била упозната с тиме да ће се о томе расправљати.

На питање зашто се одустало од идеје коју је претходна градска власт пласирала још 2008. године да на стубовима моста Франца Јозефа буде изграђен мост за друмски саобраћај, Вучевић каже да је та студија плаћена и да се на томе стало.

Изградња друмског моста би захтевала, пре свега, да велики део саобраћаја буде измештен, да се уништи парк, а питање је колико би то све било безбедно и по опстанак и статус Тврђаве. Мислимо да је најбоље решење за град да добије пешачко-бициклистички мост, и због развоја туризма, али и све више рекреативаца и бициклиста, тренда који је код нас врло присутан. Да се разумемо, то није моја идеја, али моја политика је да то спроведем. Све остало је питање струке, вели он.

Његова политика је, каже, и градња још четири моста, за која се припрема пројектна документација.

Ми смо 19 година чекали да вратимо оно што нам је срушено у бомбардовању. Не смемо да чекамо још 19 година да бисмо градили нове мостове. Али, без идеја и иницијативе, нема ни планова и реализације. У изради је студија изводљивости за последњу фазу Булевара Европе, тзв. западну обилазницу, која подразумева и премошћавање Дунава код Рибарског острва. Планирамо нови мост код ТЕ-ТО „Нови Сад”, код насеља Шангај, који би спојио два ауто-пута, али и пешачко-бициклистички мост на Рибарском острву, објашњава градоначелник.

Вучевић тврди да изградња нових мостова није питање изборне кампање већ развоја града, и упозорава грађане на то да не верују онима који хоће да конзервирају град и да зарађују ни из чега.

Потребни су нам инвеститори и фабрике, да бисмо имали за све остале потребе грађана, поручује градоначелник.

Према његовим речима, “ми као да се плашимо да се град развија!”

Имамо убедљиву мањину, која је много гласнија и политички агресивнија и која је против сваке нове иницијативе. Једноставно, потребно је време да људи схвате неке ствари. Као за Пупинову палату. То је била оркестрирана паљба, да би данас људи који су то јавно критиковали, на друштвеним мрежама рекли да се извињавају и да разумеју зашто је то урађено и колико је неопходно да се град гради, поручио је Вучевић.

Осим пројекта изласка града на реку, који ће ускоро бити презентован у оквиру Плана генералне регулације приобаља, нови власници „Луке Нови Сад” – „Порт Дубаи” планирају модернизацију пристана на кеју и улагање у развој путничког саобраћаја.

Градоначелник наглашава да пројекат „Приобаље” неће бити ничија копија, већ да ће бити искоришћена најбоља искуства великих градова који су урбанизовали и комерцијализовали своје делове уз реку.

Иначе, у оквиру пројекта „Приобаље” је више од 400 хектара земљишта: Каменичка ада, Рибарско острво, делови око Шодроша и Дунавца, Бродоградилиште, потес на којем је Речна флотила, потес око Кинеске четврти, где је бивше предузеће „Неимар”.

Ако посматрамо Каменичку аду, Рибарско острво, Речну флотилу, то је већински земљиште у државном власништву, а Бродоградилиште је приватизовано још пре него што сам постао градоначелник. За почетак, мораће да се подигне ниво одбране од хиљадугодишњих вода. Очекујемо бројне стручне анализе и мишљења. Све што се буде радило у смислу урбанистичких планова, пројектно-техничке документације, конкурса, све ће бити јавно и транспарентно. Нигде не журимо. Више пута сам погрешио лицитирајући датумима јер желим брже од администрације, каже градоначелник.   

Е. Д.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести