Градска управа тражи фирму која ће реконструисати Улицу Марка Миљанова

Реконструкција Улице Марка Миљанова на Подбари могла би почети на јесен, будући да је Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала тендер за тај посао.
marka miljanova Raskrsnica gde ce biti kruzni tokic1
Фото: Dnevnik.rs

Осим изградње саобраћајних површина с пратећом инфраструктуром, предвиђено је и постављање нове јавне расвете. Процењено је да би реконструкција могла коштати и више од 200 милиона динара, а радове би, како је раније најављено, требало да финансирају Град и Покрајина.

Улица Марка Миљанова протеже се од Београдског кеја до раскрснице Ђорђа Рајковића и Земљане ћуприје и дуга је 550 метара, а широка од 22 до 35 метара. Ширина коловоза је девет метара, осим код Кеја, где је око 12 метара. Иако је део саобраћанице према Кванташу булеварског типа, како је у тендерској документацији наведено, саобраћајне траке и разделна острва нису довољне ширине па је стога планирана реконструкција. Осим тога, пешачке стазе су на неким деловима старе, неуједначене и различитог састава.

По нацртима и плановима (пројекту) Друштва за пројектовање и инжењеринг „Шидпројекат”, саобраћајница у Марка Миљанова ће након реконструкције бити широка шест метара, с обостраним управним паркинг-местима, по пет метара ширине, и заштитном траком од 40 центиметара између паркинга и бициклистичке стазе. Пројектом су предвиђене пешачке стазе променљиве ширине, с обе стране улице, док је двосмерна бициклистичка стаза ширине два метра, планирана с леве стране, у смеру раста стационаже.

Неколико објеката дуж Улице Марка Миљанова још увек се гради, док ће некадашње фабрике „Електропорцелан” и „Кулпин” бити срушене, пошто се налазе у зони планиране кружне раскрснице.

Део улице од Београдског кеја до кружне раскрснице с Венизелосовом улицом биће реконструисан убацивањем резделног острва ширине 1,5 метар и проширењем коловоза да би се добиле две саобраћајне траке ширке по шест метара.

Када су грађени прилазни путеви новом „Жежељевом” мосту, изграђен је крак ка кружној раскрсници, а сада ће се градити нови који ће пролазити преко парцела на којима су фабрике чије се рушење планира. Та саобраћајница би требало да споји Улицу Марка Миљанова с Филипа Вишњића и Павла Стаматовића.

Саобраћајнице булеварског типа ће на кружну раскрсницу бити повезане директним тракама, што ће, како је наведено, олакшати кретање возилима која скрећу десно. Иначе, планирани кружни ток је једнотрачан, а десна скретања су издвојена ради лакшег кретања аутобуса. Иначе, десни токови одвојени су разделним острвима ширине четири метра.

Дуж пута ће бити постављена нова јавна расвета, а планирано је да стубови буду поцинковани, високи 8 до 12 метара, с ЛЕД светиљкама. У оквиру реконструкције Улице Марка Миљанова биће постављено 59 стубова с укупно 91 светиљком, а планирана су и аутобуска стајалишта која ће бити широка три метра.

Рок за достављање понуда на тендер је 16. септембар, а 25 дана након тога биће донета одлука о додели уговора или пак обустави поступка. Одабрани извођач имаће највише 240 календарских дана да изгради саобраћајне површине с пратећом инфраструктуром, као и да постави нову расвету.

Текст и фото: Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести