Хербицидима и кошењем против амброзије

Време је амброзије, једне од најпознатијих алергених биљака, чији полен смета великом броју људи.
ambrozija
Фото: ЈКП Градско зеленило

Да би се спречило њено ширење, ЈКП „Градско зеленило” је њено кошење почео почетком јуна, када су добијени први налози за уклањање.

– Програмом одржавања јавних зелених површина под амброзијом, ЈКП „Градско зеленило” уређује 9.500.000 квадратних метара, а највећи проценат је на прилазима граду, у индустријским зонама, где има више неуређених простора који нису у редовном програму одржавања зелених површина – рекла је помоћница директора ЈКП „Градско зеленило” за комерцијалне послове и туризам Јелена Будимчић. – Најефикаснији начин сузбијања и смањивања површина под амброзијом је управо редовно кошење и хемијско третирање, што ми и радимо. Механичке мера, односно кошење, које подразумева и одношење амброзије, ради се на површини од 8.842.000 квадратних метара. Осим тога, сузбијање се ради и хемијски, што подразумева употребу хербицида на површини од 658.000 квадратних метара, и то на деловима којима није могућ приступ механичким путем. Најчешће су то депоније, рубни и рурални делови приградских и градских насеља.

По њеним речима, мониторинг и евиденцију заступљености амброзије раде Природно-математички и Пољопривредни факултет, који дају налоге „Градском зеленилу” за уклањање. Надзор над тим пословима раде стручна лица из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

– До сада су издати налози за сузбијање амброзије на 4.469.357 квадратних метара, од чега је урађено 3.562.655, док је у поступку сузбијање амброзије на 906.702 квадратна метра – прича наша саговорница. – Подаци се мењају на дневном нивоу јер екипе ЈКП „Градско зеленило” уклањају амброзију свакодневно.

Остале зелене површине које „Градско зеленило” одржава косе се више пута годишње, у односу на категорију којој припадају, али и у зависности од стања вегетације на терену. То најчешће зависи и од временских прилика које утичу на развој вегетације, па тако прва категорија обухвата булеваре, саобраћајнице првог реда, паркове под заштитом (Дунавски и Футошки) и ужи центар града, који се косе седам до осам пута. Другу категорију обухватају саобраћајнице другог реда, остали паркови и блоковско зеленило, и ту се коси пет до шест пута. У приградским насељима и у деловима града с индивидуалним становањем коси се четири пута, док у четврту категорију спада заштитни појас, који се коси на основу налога надзора Градске упрраве за грађевинско земљиште и инвестиције.   

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести