Холандски писац Џамал Уаријаши у Новом Саду

НОВИ САД: У понедељак, 2. марта, у 19 часова, у књижари "Булевар букс" у Новом Саду о роману Глад с Џамалом Уаријашијем разговараће Владислава Гордић Петковић, професорка Филозофског факултета у Новом Саду и књижевна критичарка. Аутор ће потписивати књиге.
k
Фото: Promo

У среду, 4. марта, од 17 до 19 часова на Сајму књига у Новом Саду одржаће се промоција књига Џамала Уаријашија „Глад“ и Борислава Чичовачког „Црни кос, а по пољу божури“. С писцима ће разговарати књижевни критичар Драган Бабић.

Академска књига из Новог Сада ускоро ће објавити роман холандског писца Џамала Уаријашија Глад у едицији „Савремени роман“. Роман је с холандског језика превео Срђан Николић.

Џамал Уаријаши (1978), рођен је у Амстердаму. Завршио је психологију на Универзитету у Амстердаму. Први роман Уништење Проспера Морела објавио је 2010. године. Роман Нежност (2013) био је номинован за Књижевну награду банке БНГ и белгијску књижевну награду „Златна сова“. За роман Глад добио је Европску награду за књижевност 2017. године.

Кроз призму педофилије Џамал Уаријаши у роману Глад обрађује тему грађанских слобода и права, последњих деценија веома популарну у европској литератури. Кроз причу нас воде два наизглед потпуно различита лика: ерудита, интелектуалац и хуманитарни радник Александер Ласло и његова бивша девојка, двадесет година млађа и у интелектуалном смислу помало површна новинарка Аурелија Линдебоум.

Уаријаши је успео да створи управо оно чему свака добра литература и уметност теже: извукао је читаоца из пасивне улоге конзумента и принудио га на мисаони процес, ма како он непријатан, болан и разоран био. Ова књига, чији се површински слој ослања на питања која друштву постављају педофилске склоности појединаца, заправо нема суштинске везе са самом педофилијом. Чим се загребе испод те површине, она постаје трактат о древним и дубоким принципима који људе чине људима, од „борбе или бежања“, еволуцијом стеченог одговора тела на опасност, преко љубави, посвећености и жртвовања, све до највиших цивилизацијских достигнућа што је наша врста успела да створи, а потом и да селективно заборави.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести