И деца и учитељи уче о безбедности у саобраћају

Стручни скупови о утицају учитеља и наставника на безбедност деце у саобраћају почели су у Амфитеатру Спортског и пословног центра „Војводина”.
bezbednost FF--8803
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Скупови су акредитовани од Завода за унапређење образовања и васпитања Србије и намењени су просветним радницима запосленим на територији Новог Сада. Предавања организују Центар за унапређење безбедности саобраћаја и компанија „Андзор инжењеринг” (Андзор енгинееринг), уз финансијску подршку Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији града.

„У циљу унапређења безбедности саобраћаја, Савет је донео програм за 2017. годину у којем је веома заступљена едукација деце, али и њихових учитеља и наставника“, рекао је начелник Градске управе за саобраћај и путеве Ђорђе Басарић.

Он је подсетио на то да је почетком октобра на Новосадском сајму почела обука 16.000 ђака, од првог до четвртог разреда основне школе, да би се потом прешло и на едукацију учитеља и наставника.

Начелница Градске управе за образовање Лидија Томаш сматра да је стручно усавршавање наставника и учитеља веома битно у процесу унапређења наставе, и додаје да та управа подржава обуке којима се унапређује безбедности најмлађих у саобраћају.

По подацима Агенције за безбедност саобраћаја, свака педесета особа која смртно страда у саобраћајним незгодама је дете. Највише страдају као путници, затим као пешаци, али није занемарљиво ни то колико их настрада приликом вожње бицикла. По речима организатора, скупови се одржавају да би се кроз предавања указало на значај просветних радника у васпитању и образовању учесника у саобраћају, и да им се помогне да усвоје нове методе и на тај начин допринесу повећању безбедности школараца.

Како је казао директор Департмана Факултета техничких наука за саобраћај проф. др Драгана Јовановића, још од седамдесетих година прошлог века један од најважнијих задатака у оквиру друштвене заједнице је безбедност деце у саобраћају. Он је истакао да је тај задатак данас још изазовнији и да је, да би се тај циљ и остварио, неопходно учешће свих субјеката друштвене заједнице.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести