Јесења размена књига у културној станици Еђшег

Јесења размена књига, коју у оквиру програма „Локомотива 2018” организује „Преразмишљавање”, одржана је јуче од 14 до 20 часова у културној станици Еђшег, Улица Антона Чехова 4.
Razmena u knjiga kulturnoj stanici Eđšeg Foto:Dnevnik.rs/ S. Šušnjević
Фото: Размена књигау културној станици Еђшег Фото:Дневник.рс/ С. Шушњевић

Осим тога, на истом месту за најмлађе љубитеље писане речи организован је „Читањац”, а потом је Милан Трипковић представио свој роман „У далеком свету обичних људи”, док је новосадска песникиња Витомирка Требовац читала поезију из своје збирке „Све дрвеће, сва деца и сви бицикли у мени”.

На размени су се нашли сви жанрови, од белетристике, преко научно-популарне литературе, енциклопедија и приручника, до кувара и yепних књига. Посетиоци су књиге које им више нису потребне мењали за купоне, којима су касније плаћали неки од више стотина наслова.

Катарина Костић из групе “Преразмишљавање” каже да нема правила и да посетиоци доносе и узимају различите жанрове, те да су интересовања заиста различита, као и потражња, односно понуда. Она додаје да је све више заинтересованих љубитеља писане речи који долазе на размену, а рекорд је 450 посетилаца. И јучерашња посета показала је да ово путовање књига, од руку до руку, има смисла. Пратећи програм разликује се од размене до размене, а пошто је тема јучерашње размене “Бајке у дворцу”, малишани, али и неки мало старији долазили су маскирани. У Еђшегу је било и малених вила, вештица и пастира, а из Београда је дошла и Црвенкапа. Осим “Читањца”, за најмлађе је организовано и дружење с мађионичарем.

Фото: Књиге путују од руке до руке   Фото:Дневник.рс/ С. Шушњевић

- За одрасле смо организовали “Књиголожничку зимницу”, а будући да смо прошле године делили зимницу, одлучили смо да овог пута посетиоцима на основу оног што воле да једу препоручимо шта да читају - објаснила нам је Катарина Костић. - Рецимо, завучете руку у теглу сајваром, слатким, туршијом или корнишонима и видите шта вам ми препоручујемо да читате на зиму.

Најмлађа волонтерка, која се прерушила у вештицу, на размену је дошла је да подржи, али и помогне старијој сестри, као и да другој маскираној деци дели поклоне. Сара има осам и по година и ученица је трећег разреда основне школе, а највише воли да чита књиге песама, а пошто, како нам је објаснила, воли да чита и бајке прерушила се у вештицу.

Слађана Ристић је на размену је дошла као Црвенкапа и то из Београда. Прва размена књига коју је посетила била је управо у Новом Саду, а, како нам је рекла наставила је да традиционално долази викендом.

- Доносим књиге које сам већ прочитала и нису ми баш “легле”, а узимам све што ми се свиди, нема правила - напоменла је Слађана. - Волим и куваре, у принципу читам све. Последње што сам читала, а да ми се баш свидело је серијал детективских књига “Сакупљач костију”.

        Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести