ЈКП „Пут” : Постављено 20 успоривача брзине

Екипе ЈКП „Пут” максимално користе сунчане дане михољског лета, па су ових дана ангажоване на санацији аутобуског стајалишта у Улици Облачића Рада на Детелинари.
Usporivač brzine, ili ležeći policajac Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Претходно су завршени радови истоветног типа на стајалишту у Руменачкој улици код „АБЦ центра”, у плану су и санације још два стајалишта, у Ласла Гала и Шарпланинској улици.

– Стајалишта се санирају асфалтом, уз постављање геомеханичке мреже између слојева асфалта која има улогу да смањи деформације коловоза под притиском саобраћајног оптерећења – објашњава Биљана Ћубић, задужена за односе с јавношћу у ЈКП „Пут”. – И даље се ради на платоу испред зграде „Старе свиларе”, а у плану је да се тротоар у Улици Павла Стаматовића поплоча бетонским плочама, као и плато на углу Стаматовићеве и Рајковићеве.

Санације коловоза се раде у Футогу у Дунавској улици, где су у току припреме подлоге за израду проширења, а затим и асфалтирања, док се у Степановићеву и даље ради на санацији дела Улице солунских добровољаца. уз обостарно проширење коловоза.

– Асфалтирањем првог слоја радови би се привели крају. У Грмечкој улици у Футогу у току су радови на профилисању упојних путних канала у циљу одводњавања, а такав посао је прошле седмице завршен и у Улици Светозара Марковића на Видовданском насељу – наводи Биљана Ћубић.

У протекле две седмице радници ЈКП „Пут” поставили су 20 успоривача брзине од асфалта. У Новом Саду, „лежећи полицајци” однедавно постоје и у Гундулићевој, Ритској и Улици Ђорђа Рајковића, док су остали изграђени у Футогу (Војводе Мишића и Мирослава Антића), Ветернику (Београдска и Школска), Буковцу (Карађорђева) и Бегечу (Краља Петра Првог). 


Решен проблем одвођења атмосферске воде

Прошле седмице је решен проблем одвођења атмосферске воде с површине коловоза у Хоповској улици у Лединцима, где је неколико домаћинстава имало учестало плављење дворишта након обилних падавина.

– Интервенцијом је с једне стране улице, дуж коловоза, постављено око 90 метара нових ивичњака и уз природан пад те улице, вода се усмерава у жељеном правцу. Сличне послове наше екипе изводиле су и у Буковцу, Веретнику и Футогу – напомиње Биљана Ћубић.


– Током августа смо интензивно радили на тим пословима у зонама школа, а до краја сезоне имамо у плану да, по налогу Управе за грађевинско земљиште и инвестиције, поставимо још око 30 таквих успоривача у околним местима. Реч је пре свега о локацијама у Сремској Каменици, Лединцима, Ковиљу и Степановићеву, а такође и у неколико улица у Новом Саду. Ти успоривачи имају једноставну сврху – да успоре саобраћај и тако допринесу повећању безбедности на местима на којима ситуација захтева успорену вожњу, у зонама школа, вртића, игралишта, паркинга… – каже Биљана Ћубић.

Асфалтерске екипе након завршеног посла прати Одељење сигнализације које је задужено за постављање знакова вертикалне сигнализације и фарбање хоризонталних ознака да би успоривачи брзине били прегледнији и на време упозоравали возаче да прилагоде брзину у тој зони.

Завршено је пресвлачење коловоза новим асфалтом у по три улице у Сремској Каменици (Ивана Горана Ковачића, Светосавској и Кнеза Вишеслава) и на Клиси (крак Паје Радосављевића од Продановићеве до Сентандрејског пута, Србобранској и Дравској)

– Урађена је и санација саобраћајних површина на траси маратона који је одржан протеклог викенда, а наше екипе су биле ангажоване на Ченеју у улицама Жарка Зрењанина и Вука Караyића. Ради се о увек актуелним пословима, санирању оштећења и рупа на асфалту – каже наша саговорница, додајући да су јуче завршене санације тротоара на Тргу Марије Трандафил и прилаз Кеју код студентских домова на Лиману III.   

С. Савић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести