“Ледена тишина”  - сећање на жртве Новосадске рације у КЦНС

Поводом обележавања једног од најтрагичнијих догађаја у историји града - Новосадске рације, Културни центар Новог Сада ће приредити низ догађаја у оквиру програма “Ледена тишина”.
1

Изложба “Страдање православних свештеника током Шајкашко-новосадске рације” биће отворена сутра у 12 часова у клубу “Трибина младих” Културног центра Нови Сад, Католичка порта 5. На отварању ће говорити историчар и директор Историјског архива града Новог Сада Петар Ђурђев, а поставка се може погледати до понедељка, 27. јануара. Истог дана, у 18 часова у Ликовном салону КЦНС-а, биће отворена изложба “Сећање на Јелену Кон”, посвећена великој добротворки и оснивачу најзначајнијег екуменског хуманитарног удружења у Новом Саду “Кора хлеба и Дечје обданиште”. На отварању ће говорити Гордана Стојаковић, Гордана Тодорић и Биљана Егељић, а изложба ће бити отворена до понедељка, 27. јануара. У Великој сали КЦНС-а сутра од 20 часова Новосађани ће моћи да погледају филм “Кад сване дан”.

Помен жртвама Новосадске рације биће одржан у четвртак, 23. јануара, од 12 часова на Кеју жртава рације код споменика “Породица”. Пре тога, у 10 часова, биће откривена инфо-табла посвећена страдању Новосађана у Милетићевој улици током трајања злочиначке Новосадске рације. Истог дана од 15 сати у клубу “Трибина младих” ће се одржати Међународна конференција “ Од Новосадске рације до ослобођења Аушвица - зашто се сећати, како се сећати?”. У четвртак од 20 часова у Великој сали Културног центра Нови Сад биће приказан и филм “Шаулов син”.

У петак, 24. јануара, завршава се програм “Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације” . У 12 часова биће откривена инфо-табла посвећена Јелни Кон у Улици Соње Маринковић 1. Јелена Кон је била добротворка и друштвена радница која је живот посветила добробити деце, а остаће упамћена и као оснивач најзначајнијег екуменског хуманитарног удружења у Новом Саду “Кора хлеба и Дечје обданиште”. Истог дана биће приказан и филм “Завештање”, од 20 часова у Великој сали Културног центра Нови Сад, Католичка порта 5.

Т. П.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести