Малишани ће упознати историју и симболе Града

Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и помоћница директора Предшколске установе „Радосно детињство” Мирјана Ђурђев потписале су јуче у Галерији протокол о сарадњи двеју установа поводом новог едукативног програма за децу „Мој град. Новосадске уметничке приче”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Потписивању је присуствовао члан Градског већа за културу Далибор Рожић и директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” Немања Миленковић.

Нови едукативни програм намењен је деци предшколског и основношколског узраста, трајаће до јуна 2022. године, с идејом да се малишани упознају с историјско-уметничким причама, херојима и хероинама, као и са симболима нашег града, а добиће и посебну публикацију да би наставили да истражују културно наслеђе.

Далибор Рожић је честитао Галерији Матице српске и „Радосном детињству” на покретању пројекта, и казао да је то сарадња какву Градска управа подстиче и да су то програми који дугорочно дају добре резултате.

– Сви знамо да се права публика ствара на време и да је важно што ће деца бити упућена у културни живот нашег града и упознавати се с уметношћу, историјом и богатом културном баштином, као и традиционалим вредностима којњ су утицале на формирање идентитета сваког од нас – казао је Рожић. – Повезивање установа, укључивање грађана у културни живот, у овом случају деце, оно је чему тежимо и како видимо културу у најширем смислу.

Фото: Dnevnik.rs

Он је истакао да је потребно да за собом оставимо што више легата да би младе генерације могле наставити да развијају тај ресор у нашем граду, који је и пре добијања европске титуле био препознат као регионални културни центар.

Тијана Палковљевић Бугарски је подсетила на то да та установа сваке године организује разне програме да би малишанима понудила занимљиве садржаје и да покаже да је музеј место у којем се може много тога видети, научити, али и лепо провести.

– Наш највећи партнер је ПУ „Радосно детињство” јер већ 15 година 5.000-6.000 новосадских предшколаца проведемо кроз наше едукативне програме и надамо се да ће тако бити и сад – казала је она, и додала да у програму могу учествовати и деца која похађају приватне вртиће, основне школе и школе страних језика. – Одабрали смо тему „Мој град” јер смо желели да деца сазнају зашто је Нови Сад понео титулу Европске престонице културе. Програм је прилагођен и за породичне посете, пошто родитељи с децом путем „Породичног водича” могу посетити нашу установу и заједно учити нове ствари о граду.


Радови на изложби

Немања Миленковић је појаснио да је програма за децу „Мој град. Новосадске уметничке приче” део је пројекта „Нови Сад – Европске престонице културе 2021” и замишљено је да на пролеће 2022. године дечји радови буду изложени у оквиру пројекта „Будућност Европе”.

– То је прича како се постаје Европска престоница културе – казао је Миленковић. – Публикација и програм су много важни јер деца могу упознати наш град и само тако га могу волети. Да бисмо заиста били Европска престоница културе, важо је да упознамо сва блага Новог Сада да бисмо знали како да градимо у складу с наслеђем и прошлошћу.


Помоћница директора ПУ „Радосно детињство” Мирјана Ђурђев захвалила се Галерији Матице српске што је широм отворила своја врата за малишане и на примерен и пријемчив начин успела да приближи сва дела која су изложена, да прикаже баштину коју поседује Нови Сад, да упозна децу с разним врстама уметничких дела и њиховим ствараоцима. Она је истакла да је од великог значаја што Галерија ради на свеобухватној едукацији деце, што ће дати велики помак у њиховом односу према уметности и буђењу и препознавању талената.

Текст и фото: С. Ковач

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести