Народни музеј и Матица српска потписале Споразум о сарадњи

НОВИ САД: Галерија Матице српске (ГМС) у Новом Саду и Народни музеј у Београду потписали су јуче Споразум о заједничкој реализацији изложбе о српском симболизму "С оне стране стварности”, у оквиру програма "Нови Сад - Европска престоница културе”, саопштено је данас из ГМС.
matica srpska, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Изложба ће бити приређена у наредној години, односно сезони 2021/2022, када ће Нови Сад понети ову престижну титулу, а изложбом у Галерији представиће се српско сликарство симболизма, настајало под утицајем европског културног модела.

Рад на новом пројекту наставак је успешне сарадње од више деценија две најстарије и најважније српске музејске установе на промовисању домаће уметности и културе.

Уметнички подухват је веома садржајан, јер подразумева изложбу, пратећи каталог и монографску студију зборничког типа на српском и енглеском језику, замишљен као мултидисциплинарни научни осврт на идејне основе српског симболизма 19. века.

Академске поуке и културна, интелектуална клима Француске условили су симболистички опус познатих српских уметника - Ђорђе Крстић, Надежда Петровић, Стеван Алексић, Пашко Вучетић, Леон Којен...

На уметничким академијама те земље и централне Европе углавном су се школовали српски сликари.

На изложби ће бити истовремено представљена и дела српског и европског симболизма, са циљем да се укаже на специфичне вредности српског симболизма с краја 19. и почетком 20. века, али и на његов европски контекст.

Овај пројекат од националног и међународног значаја реализоваће се уз подршку Министарства културе и информисања Србије и Фондације “Нови Сад - Европска престоница културе”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести